Roztoče v peřinách slunce zcela nezlikviduje

Prognózy počasí slibují parna, takže se vrhnete na větrání peřin. Věšíte je z okna či balkonu s dobrým pocitem a nadějí, že to z nich vyžene roztoče? Tak moc vám v tom slunce nepomůže. Lepší je prý prací prostředek a horká voda!

Život s alergií je pro mnoho lidí učiněnou noční můrou. Alergenům bychom se měli snažit vyhýbat, radí odborníci. Ale copak to jde? Třeba v případě roztočů je to jen těžko proveditelné, tedy alespoň pokud chceme mít útulný domov, v němž jsou koberce, závěsy, záclony, gauč, polštáře, matrace, peřiny a ložní prádlo (1). Tady se jim obzvláště daří! Necháváte právě lůžkoviny často větrat na slunci, protože se říká, že je to roztočů zbaví? Pak pro vás asi nemáme dobrou zprávu.

Zbytečná práce bez efektu?

Řada lidí věří tomu, že horké sluneční paprsky roztoče spolehlivě likvidují (2). Takhle jednoduché to ale určitě není. Nějaké jejich množství se tím možná zahubí, ale rozhodně se tak nezbavíte toho, co po sobě tito živočichové zanechávají, a to jejich fekálie, sekrety a zbytky těla. Právě toto jsou silné a dráždivé alergeny způsobující rýmu, ucpaný nos, slzení očí a sípající kašel. Je tu tedy jiné řešení? Naštěstí ano.

Šup s tím do pračky

Téměř 97 procent těchto alergenů lze odstranit pracím prostředkem a horkou vodou (3). Pokud tedy lůžkoviny můžete prát v pračce a snesou vyšší teplotu vody, dělejte to pravidelně. Až potom je nechte uschnout na slunci. Podpoříte tak své zdraví. Podobného postupu se dá držet i v případě koberců. Rozdíl je pochopitelně v tom, že je nejprve budete muset manuálně vydrhnout hrubším kartáčem. Jde-li o matrace, tento odborník zastává názor, že se vyplatí investice do speciálního chrániče – můžete ho vkládat do pračky spolu s ložním prádlem. V obchodech je běžně k mání a cena bývá rozumná.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560718/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3609379/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11544455/

 






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat