Televize se stala prostředkem ke zmírňování stresu

Jak relaxujete po práci? Jdete se projít do lesa, cvičíte, meditujete nebo vaříte? Pak rozhodně nepatříte k té skupině lidí, která stres ventiluje docela jiným způsobem. A sexu se to netýká!

Stres je vlastně obrannou reakcí organismu proti vnějším faktorům, které mu způsobují nadměrnou zátěž. Tělo na úzkost a napětí reaguje produkcí stresových hormonů kortizolu a adrenalinu, což z dlouhodobého hlediska vede k negativním účinkům, jako jsou třeba změny nálad, snížená imunita a činnost štítné žlázy, poruchy spánku, přibývání na váze, ukládání tuku v oblasti břicha či deprese. Ventilace stresu je tedy víc než žádoucí (1). Jak to děláte zrovna vy? A co s tím vším má společného televize?

Po práci do fitka? Ne, na gauč!

Nedávný průzkum mezi 2 000 dospělými, který provedla společnost OnePoll jménem streamovací služby Philo, odhaluje, že 55 procent lidí sleduje televizi jako samouklidňující techniku ​​pro zmírnění úzkosti nebo stresu (2). To je více než počet respondentů, jež relaxují koupelí či jógou.

Sledování oblíbeného televizního pořadu může povzbudit uvolňování dopaminu, neurotransmiteru, který bývá označován jako hormon štěstí nebo hormon neřesti. Ten se stará o pocit euforie. Dopamin v podstatě říká mozku (3). A které televizní žánry jsou nejvíc v kurzu?

Z pochoutek vedou preclíky a chipsy

Jeden z pěti respondentů vyhledává dramata, jako jsou historické filmy či pořady kriminálního a lékařského charakteru, nejčastěji se však volí komedie a sitkomy, zbytek pak tvoří thrillery, horory, mysteriózní, katastrofické a akční filmy. Více než polovina všech lidí, kteří televizi sledují, to prý praktikují kvůli odpočinku, přičemž akční fanoušci upřednostňují slané pochutiny s obsahem sacharidů, jako jsou popcorn, chipsy nebo preclíky. Milovníci dramatu častěji volí sladkosti a slaná jídla (2).

Tipy pro maximalizaci pohodlí

Kromě jídla respondenti dodávají, že maximalizují pohodlí před televizí tím, že posílají zprávy přátelům a rodině, nosí pohodlné oblečení a pořady sledují ze svého oblíbeného místa na gauči (2). Co z toho je vám povědomé?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2568977/, (2) www.onepoll.com/blog/2016/03/10/binge-watching/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4445577/

studyfinds.org






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat