Tradiční ajurvédské léky účinně léčí diabetes 2. typu

Podle Českého statistického úřadu zhruba milion Čechů trpí cukrovkou, ve většině případů se přitom jedná o diabetes 2. typu. Pro tyto pacienty se momentálně rozhořel plamínek naděje v podobě tradiční ajurvédské medicíny.

Dobrých zpráv nikdy není dost! Vědci z anglické Nottinghamské univerzity zjistili, že tradiční ajurvédské léky, ke kterým patří třeba ashwagandha (vitánie snodárná), boswelie čili kadidlovník pilovitý, triphala – ajurvédský lék skládající se ze tří malých léčivých plodů (amla, bibhitaki a haritaki), brahmi, kurkuma, kořen lékořice, kmín, kardamom či gotu kola, „bylina dlouhověkosti“, mohou účinně léčit diabetes 2. typu (1). Tyto léky také pomáhají lidem řídit jejich tělesnou hmotnost, krevní tlak a cholesterol. A to zní víc než slibně!

Co to ta ajurvéda vlastně je?

Ajurvéda je tradiční lékařský systém (2), který funguje po tisíce let, a to především v mnoha jihoasijských zemích včetně Indie a Nepálu. Zahrnuje změny životního stylu, diety, detoxikační a očistné terapie a léky, jež obsahují rostlinné, živočišné nebo minerální složky – buď samostatně, nebo ve směsi.

Pro tuto studii (1) výzkumný tým porovnal výsledky 199 randomizovaných kontrolních studií zahrnujících 21 191 účastníků a 98 ajurvédských léků. Vědci přitom tvrdí, že jde o první „komplexní“ systematický přehled jakékoli tradiční medicíny. „Je to poprvé, co proběhla důkladná revize všech těchto léků v mnohem větším měřítku,“ říká indický biolog a zároveň hlavní autor studie. Kaushik Chattopadhyay v univerzitní zprávě.

„Současné důkazy naznačují výhody řady ajurvédských léků při zlepšování kontroly glykémie u pacientů s diabetem 2. typu. Vzhledem k posílení důkazní základny jsme vyvinuli klinickou příručku pro zvládání diabetu 2. typu ajurvédskými praktikami,“ dodává zmíněný lékař.

Léčba začíná změnou životního stylu

Diabetes 2. typu je porucha ve způsobu, jakým tělo reguluje a využívá cukr (glukózu) jako palivo. Tento dlouhodobý (chronický) stav má za následek příliš mnoho cukru cirkulujícího v krevním řečišti. V konečném důsledku může vysoká hladina cukru v krvi vést k poruchám oběhového, nervového a imunitního systému. Cukrovku 2. typu nelze vyléčit, ale hubnutí, správné stravování a cvičení mohou pomoci tuto nemoc zvládnout (3).

Zdroje: (1) https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphar.2022.821810/full, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5041382/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK513253/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat