Nečekané přednosti zubní nitě

Máte ve svém dentálním arzenálu i zubní nit? Že ne? O hodně přicházíte. Věděli jste, že úzce souvisí s dlouhověkostí, protože svým způsobem zlepšuje činnost kardiovaskulárního i imunitního systému? Předchází i ztrátám chrupu a zbavuje špatného dechu.

Proč používat zubní nit? Tak jistě, tahle šikovná pomůcka se dostane i do těžko přístupných míst, se kterými si kartáček neporadí. Tím od nečistot a zbytků jídla důkladně vyčistí mezizubní prostor, což nepopiratelně podpoří dentální zdraví i atraktivitu úsměvu. Ale tím výčet jejích pozitiv teprve začíná. Tohle byste do ní neřekli, viďte?

Tenká záruka dlouhověkosti

Může zubní nit prodloužit délku života? Kupodivu ano. A dělá to opravdu zodpovědně. Když využíváte její služby, předcházíte onemocnění dásní. Jsou-li dásně zanícené, rozšíří se v celých ústech bakteriální infekce, která si nejenže najde cestu do vašich tepen, ale způsobuje i záněty omezující činnost kardiovaskulárního i imunitního systému. Silná obranyschopnost a zdravé srdce jsou pak faktory, jež k dlouhověkosti nepopiratelně přispívají (1). Co tam máme dál?

Konec špatného dechu

Za špatný dech neboli halitózu nese odpovědnost více příčin. Kromě nedostatečné dentální hygieny seznam strůjců zahrnuje i zubní kaz a xerostomii, což je stav označující sníženou produkci slin a tím i permanentní suchost v ústech. Pachatelem může být i náhlá změna dietních návyků nebo nějaký gastrointestinální problem. Řešení, jehož účinky se dají rozpoznat již po týdnu? Je jím zmíněná nit! Vzhledem k tomu, že odstraňuje zubní kámen, zbavuje i špatného dechu (1).

Menší riziko ztráty zubů

Chcete si své vlastní zuby ponechat co nejdéle? Zahrňte do své každodenní rutiny i uvedenou pomůcku. Studie (2) zveřejněná v magazínu Dentistry Journal prokázala, že lidé, kteří tak činí, mají svůj chrup silnější a odolnější, proto jsou k jeho ztrátám méně náchylní. Spoléhat se tedy jen na kartáček, pastu a ústní vodu se nemusí úplně vyplatit. Tak nač zbytečně riskovat? V sázce je až příliš mnoho!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6478368/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6630384/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

42 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:19
21 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:17
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 16:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat