Spánek v parném létě nebude problém

Jak se vám spí s příchodem léta? Letos se jeho nástup skutečně vydařil, což se bohužel týká i nočních teplot, které připomínají spíše druhou polovinu léta než jeho raný začátek. První tropické noční teploty již máme za sebou, a s nimi i první probdělé noci…Znáte to, snažíte se „zabrat“, ale zmítáte se v posteli a bojujete s pocitem, že vaše tělo někdo přilepil k prostěradlu vteřinovým lepidlem.

Samozřejmě, že se jako nejjednodušší řešení (pro klidný spánek v letních vedrech) nabízí klimatizace. Ta však spotřebovává spoustu energie, a buďte si jisti, že tohle noční chlazení s vaším měsíčním účtem za elektřinu slušně zamává. Co tedy můžete dělat, abyste se v noci ochladili a mohli nerušeně spát?

Vytvořte cirkulaci vzduchu do kříže

Pokud disponujete ventilátorem, umístěte jej večer naproti oknu, aby odváděl horký vzduch z místnosti ven. Druhý ventilátor otočte do kříže opačným směrem, aby se vzduch v místnosti otáčel a vtahoval tak dovnitř venkovní chladnější vzduch. Pokud chcete ochladit ještě více, zkuste starý dobrý fígl: Vyrobte si vlastní klimatizaci umístěním mělké pánve nebo mísy (případně pekáče) plné ledu před ventilátor.

Vypněte na noc veškerou elektroniku

Neustále běžící počítače, televize, kterou jste nechali zapnutou, a další přístroje, které jste používali těsně před spaním, to vše vytváří další zbytečné teplo. Pokud elektroniku nepotřebujete mít zapnutou přes noc, vypněte ji. A ideálně vypojte i ze zásuvky. Snížíte tím elektrosmog na minimum.

Spěte při zemi

Horký vzduch stoupá vzhůru, proto si postel nastavte co nejblíže k zemi. Pokud máte možnost regulovat výši nožiček postele, využijte tuto možnost. Pokud spíte na patrové posteli, zvažte přesun matrace v horkých dnech dolů na zem.

Zatahujte v ložnici žaluzie

Pokud do vaší ložnice celý den praží Slunce, může se večerní teplota v pokoji podobat spíše rozpálené peci než příjemné chladné oáze odpočinku. Pokud budete mít závěsy a žaluzie během dne zatažené, bude ve vaší ložnici teplota přívětivější a vy nebudete mít večer tolik práce s ochlazováním.

Sporák nechejte večer vypnutý

Letní večery opravdu nejsou ideální dobou pro pečení kuřete nebo vyvařování složitých jídel. Dopřejte si raději studenou večeři (např. salát), abyste předešli vytváření dalšího tepla v domě. V rozpáleném bytě totiž další teplo ze sporáku či trouby opravdu nechcete! Do rána už se vám prostor ochladit nepodaří a vás tak bude čekat vskutku bezesná noc

Hoďte povlečení k ledu

Vložte povlečení na pár minut před spaním do lednice nebo mrazáku. (Nejdříve jej ovšem zabalte do plastového sáčku, pokud není vaší oblíbenou aromaterapeutickou vůní aroma mražené pizzy nebo brokolice). Na celou noc vás to sice neochladí, ale poskytne vám to alespoň krátkou úlevu od horka, abyste mohli usnout. Tip pro profesionály: Mražené ponožky jsou rovněž skvělý trik.

Spěte ve volném lehkém oblečení

Méně je rozhodně více, pokud jde o to, v čem v létě spát. Vyberte si volnou, měkkou bavlněnou košili a volnější spodní prádlo. Případně spěte nazí. Někteří tvrdí, že spát nahý není v létě nejlepší volbou, protože pot zůstává na těle, místo toho, aby byl odsán bavlněnou látkou pryč od těla. Jiní zase na nahotu nedají dopustit. Zkrátka vyberte to, co je pro vás příjemnější. 

Svažte si vlasy, pokud jsou dlouhé

Pokud máte dlouhé vlasy, víte, jak dokážou zahřívat krk, pokud splývají okolo hlavy, je to tak? Svažte je tedy měkkou šetrnou gumičkou do vysokého (volného) drdolu tak, aby nebyly vlasy příliš utažené a nelámaly se. Krk se nebude zbytečně přehřívat a vám se hned bude usínat o něco lépe. 

Sundejte plyšové potahy z polštářů

Pokud rádi spíte hlavou zavrtaní v nadýchaném plyšovém polštáři, zvažte během letních měsíců výměnu tohoto polštáře za lehčí a menší verzi s bavlněným potahem. Kumulace tepla okolo hlavy vám totiž ke klidnému spánku také moc nepomůže.

Před spaním se vyhněte se těžkým jídlům 

Trávení jídel vyžaduje spoustu energie a tepla, proto nezatěžujte své tělo v horkých letních večerech jídlem, které by muselo dlouho a složitě trávit. Místo vydatných těžkých jídel si dejte menší, lehčí večeře, které se snadněji tráví. Totéž platí při konzumaci alkoholu, té se vyhněte 2 až 3 hodiny před spaním.

Zdroje: názor autora, www.thensf.org/sleep-tips, www.sleepcouncil.org.uk/advice-support/sleep-advice/perfect-sleep-environment, www.greatist.com/happiness/how-to-cool-down-a-room#sleeping-in-the-heat






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat