Denní doba pro pití kávy naprosto nevhodná

Je milovaná i nenáviděná. Káva na organismus může působit blahodárně, ale taky mu škodí. Záleží totiž na čase, kdy si ji dopřáváte.

Lidé pijí kávu, aby zmírnili duševní i fyzickou bdělost. Káva se také používá k prevenci žlučových kamenů a diabetu 2. typu, dále pomáhá s trávením a působí protizánětlivě (1). Celosvětová produkce kávy je rekordní, Češi se v její spotřebě pohybují lehce pod průměrem. Ročně vypijí 4,3 kg kávy na hlavu, což je méně než ve Švýcarsku, Německu nebo Itálii (2). Káva může být jedním z nejuznávanějších nápojů moderní éry, nicméně v jistých chvílích způsobuje víc škody než užitku. O jaké momenty se jedná?

Na lačný žaludek

Pití kávy na lačný žaludek může poškodit žaludeční sliznici a způsobit zažívací potíže a pálení žáhy. Podle některých zjištění tento návyk podporuje úzkost a omezuje schopnost se soustředit. A pozor, platí to i pro kávu bez kofeinu. Popíjení oblíbeného nápoje hned po ránu také sabotuje cirkadiánní rytmus. Když se probudíte, vaše vnitřní hodiny uvolňují hormon zvaný kortizol, díky kterému se cítíte bdělí a plní energie. Jenže káva produkci kortizolu tlumí. V překladu řečeno, kávička ještě před snídaní se vám vymstí, neboť se zanedlouho po ní začnete cítit ospalejší (3).

V pozdějších odpoledních hodinách

Přijdete z práce a první, po čem sáhnete, je káva. Sice vám nejspíš pomůže k tomu, abyste posekali trávu na zahradě, ale na druhou stranu naruší váš plán spánku. Jeden způsob, jak tento problém obejít, je vyvarovat se jí po 15. hodině. Můžete se ovšem držet i pravidla, které se odvíjí od ulehnutí do postele. Zkrátka a dobře, 4–6 hodin před plánovaným usnutím na kofein zapomeňte (4).

Když už máte 2–3 šálky

Jedna káva v práci, druhá s kamarádkou po obědě, třetí doma, se čtvrtým šálkem čekáte na partnera, a to v rozmezí několika desítek minut. Vyšší příjem kávy zvyšuje hladiny cholesterolu, přispívá k nervozitě a tikům a odvodňuje. Nic z toho se s jógovou sestavou, kterou si hodláte zacvičit krátce před hlavními televizními zprávami, neslučuje. Neustále budete odbíhat na toaletu a o zklidňující meditaci taky nemůže být řeč (4).

Kdykoli, pokud trpíte na vysoké hladiny cholesterolu

Zatímco u většiny filtrované kávy bylo prokázáno, že má neutrální účinek na hladinu lipidů, nefiltrovaná nebo francouzsky lisovaná káva může ve skutečnosti zvýšit LDL „špatný“ cholesterol (5). (Lisovanou kávu připravíte tak, že ve speciálním skleněném džbánku smícháte převařenou vodu (horkou nebo studenou) a nahrubo namletá kávová zrna a směs necháte několik minut louhovat. Tekutina se pak sice přes síťový píst v horní části džbánu přecedí, ovšem bez filtru.) I v tomto případě se obezřetnost vyplácí.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28967799/, (2) www.statista.com/statistics/292595/global-coffee-consumption/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10499460/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5696634/, (5) www.medicalnewstoday.com/articles/coffee-and-cholesterol






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat