Změna počasí spouští migrény

Migréna je neurologický stav, který charakterizuje pulzující bolest hlavy, jež se může objevit kdykoli a kdekoli.  Třeba klidně na výletě v Tatrách. Existují však určité spouštěče, jež jí nahrávají. K takovým patří změna počasí. Proč se to děje?

Migréna. Jedná se o třetí nejčastější neurologické onemocnění, které se nejčastěji vyskytuje mezi 30. a 40. rokem života. Na aktuální věk se ale spolehnout rozhodně nelze. Migréna je zákeřná a s ničím se nepáře (3). Miluje změny počasí. Z jakých důvodů?

Barometrická bolest

Zdá se, že lidé trpící častými bolestmi hlavy jsou na změny počasí zvláště citliví. Jasné sluneční světlo, intenzivní teplo nebo zima, nadměrná vlhkost, suchý vzduch, větrné či bouřkové počasí a posuny barometrického tlaku patří ke spínačům migrén. Člověk v takovou chvíli musí analyzovat vzorce a spouštěče. Někteří lidé nemohou vystát horké počasí, zatímco ti ostatní období dešťů. To záleží na jednotlivci (4).

Hormonální výkyvy

Jeden aspekt teorie migrénové bolesti vysvětluje, že změny počasí spouštějí (4) produkci chemikálií jako je serotonin, který zužuje krevní cévy (1), čím může přispět k pocitu, že se vám ta hlava roztříští asi tak na milion malých kousků.

Dehydratace

I dehydratace může být jedním z důvodů nárůstu záchvatů migrény v horkých nebo suchých podmínkách. To je způsobeno nerovnováhou tekutin v těle. Lidské tělo potřebuje základní vitaminy, minerály a elektrolyty. Při močení se z těla důležité složky vylučují, což má za následek právě bolesti hlavy, jimž se říká dehydratační migréna (5).

Alergie

Někdy je takový prach víc než jen nevzhledným obyvatelem domácnosti. Když vyjdete ven na ulici, pravděpodobně v reakci na ten venkovní začnete kýchat. Minuta se s minutou sejde a už saháte po analgetiku. Prach je totiž jedním z výrazných spouštěčů migrén. Stačí, když je trochu větrno a on se snadněji šíří po okolí. Vinu ovšem nenese sám. Lidé, kterým je alergie na plíseň, hmyz, zvířecí epitel, pyl a potravinu potvrzena, k bolestem hlavy inklinují mnohem častěji než zdraví pacienti (2).

Jak zvládnout migrénu při změně počasí?

Pokud je to možné, vyhněte se spouštěcím mechanismům. Zůstaňte doma a mějte u sebe svůj lék na migrénu. Pakliže se vám zdá, že se váš stav zhoršuje, kontaktujte svého lékaře a změňte svůj životní styl. Pravidelně cvičte, pijte hodně vody, kvalitně spěte a jezte zdravá, vyvážená jídla (4).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2931729/ (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28967799/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK560787/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4301671/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8280611/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat