Dobře ukrytá lymská borelióza

Letní sezona je v mnoha částech světa také sezonou klíšťat a mnoho lidí se právě v tento čas nakazí lymskou boreliózou. Je možné, že ji máte, ale nevíte o tom? Dávejte si pozor na tyhle příznaky!

Lymská borelióza (též lymeská) je způsobena bakterií Borrelia burgdorferi a vzácně Borrelia mayonii. Na člověka se přenáší kousnutím infikovaným klíštětem v jeho jakémkoli vývojovém stádiu. Mezi typické příznaky patří horečka, bolest hlavy, únava a charakteristická kožní vyrážka zvaná erythema migrans. Pokud se infekce neléčí, může se rozšířit do kloubů, srdce a nervového systému. Většinu případů lze úspěšně léčit antibiotiky (1). Jenže čas v tomto směru hraje důležitou roli.

Proč je klíšťat tolik?

Vzhledem k tomu, že teplé letní měsíce mezi květnem a srpnem přinášejí znovuobnovení populací klíšťat přenášejících nemoci, lékaři bijí na poplach. Chraňte se, hlásají, lymská borelióza je nejčastější nemocí, kterou klíšťata přenášejí (1). A že jich je!

Pokračující změny klimatu jsou jedním z důvodů nárůstu případů onemocnění, v jejichž pozadí stojí klíště. Na vině jsou delší léta, teplejší zimy, méně srážek a více migrujících zvířat. Pokud vás klíště kousne, obvykle se okolo tohoto místa vytvoří zarudnutí a otok ve tvaru volského oka. Otok se najednou zmenšil a vy jste najednou v klidu (2). Pakliže si říkáte, že všechno bude dobré, nenechte se mýlit.

Lymeská borelióza může způsobit příznaky podobné chřipce, takže si mnoho lidí nedá jedna a jedna dohromady. Trpíte-li zvýšenou únavou, horečkou, otoky lymfatických uzlin, bolestmi kloubů a slabostí končetin, krátce po tom, co jste u sebe objevili parazita, na nic nečekejte a kontaktujte lékaře se žádostí o laboratorní test. (Inkubační doba boreliózy se většinou pohybuje mezi 7 až 14 dny, ale tolerance je až 30 dní.) Pokud lékař nemoc zachytí dostatečně rychle, je dvou až čtyřtýdenní kúra antibiotiky nesmírně účinná. Nutno podotknout, že test si lze zakoupit i v lékárně. Provádí se pomocí krevního vzorku získaného píchnutím do prstu (2).

Už nikdy více

K prevenci lymské boreliózy patří použití repelentů proti hmyzu, okamžité odstranění klíšťat a aplikace pesticidů. V přírodě noste světlé oblečení, ať přítomnost klíštěte odhalíte co možná nejrychleji. Na bílém tričku ho uvidíte lézt téměř ihned, kdežto to černé vás na nic neupozorní. Pozor si dávejte především ve vysokých travnatých polích. V zahradě vysaďte rostliny, které klíšťatům nevoní. K těm patří česnek, rozmarýn, máta nebo levandule. Ty strategicky umístěte na vhodná místa v záhonech (3).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK532894/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1195970/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195518/ 






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat