Pokožku spálenou od slunce neloupejte

Máte chuť za tu odlupující se kůži jednoduše zatáhnout, abyste trochu zmírnili to otravné svědění. Ale stop! Ačkoli možná máte dobrý úmysl, riskujete nejen infekce, ale i větší poškození pokožky. Zkuste raději chladivý obklad z mléka či zeleného čaje!

Na různá roční období reaguje pokožka různými způsoby. Zatímco v zimě bývá vysušená a šupinatá,  léto je pro mnohé o nadměrném pocení, zvýšené tvorbě mazu a akné. A pak tu máme další typický nešvar – spáleniny způsobené sluncem. I vy jste se při opalování trochu „zapomněli“?

Svědivé peklo, které je nevyhnutelné

Hned poté, co zmizí zarudnutí, se pleť začíná loupat. Může to trvat dva dny, čtyři dny nebo celý týden. Odvíjí se to od závažnosti popálenin. I když pokožka produkuje melanin, který ji chrání před ultrafialovými paprsky, přílišné vystavování slunečnímu záření poškozuje její přirozenou obrannou bariéru. Jakmile pak UV světlo spálí buňky, kůže se jich pomocí odlupování začne zbavovat, aby udělala prostor pro nové. Je to vlastně důkaz hojení. Jenže co si budeme povídat, tenhle důkaz svědí jako čert. Proto chce řada lidí celý proces urychlit tím, že tomu trochu pomůže a kousky kůže vlastnoručně odlupuje (1). Děláte to také? Tak s tím přestaňte.

Pro dobrotu na žebrotu?

Kůže je při hojení slunečních popálenin extrémně citlivá. Když se jí budete neustále dotýkat a loupat, může to vést k infekcím. Nechte to na přírodě, váš zásah může jen zvýšit podráždění a způsobit větší poškození. Co si s tímhle nadělením tedy počít? Doporučuje se aplikovat hydrokortizonový hydratační krém, který omezí zánět a zmírní svědění. Úlevu a rychlejší regeneraci mohou přinést i chladivé obklady z mléka a zeleného čaje. Využít můžete také pastu z ovesných vloček smíchaných s vodou. I když vás loupající se kůže může trochu potrápit, berte to jako varování, abyste příště nepodcenili opalovací krém i pobyt ve stínu (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534837/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30521258/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Plněné telecí plátky

(4 hlasů)

Hovězí maso s mrkví

(7 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

397 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat