Letní horka snižují obranyschopnost vůči podzimní chřipce

Venku je přes 30 stupňů a dusný vzduch doslova „stojí“. Věřili byste tomu, že právě kvůli němu se za několik měsíců možná vícekrát nakazíte chřipkou?

To je zase horko, panečku! Patříte k těm, kteří vysoké teploty vítají? Anebo jste člověk, který se modlí, aby tohle pekelné klima už konečně skončilo? Buď jak buď, měli byste vědět, že kvůli panujícímu prázdninovému vedru na podzim snáze chytnete chřipku. A to jako vážně!

Souvislost, o které se nevědělo

Možná to zní podivně, ale podle nedávného výzkumu (1) Tokijské univerzity snižují vlny aktuálních veder imunitní odpověď těla, a to hlavně na chřipku. Mohou snad klimatické změny s globálním oteplením ovlivnit třeba i očkování proti tomuto akutnímu infekčnímu onemocnění? Úplně nepravděpodobné to zřejmě není. „Chřipka je nemoc typická pro chladnější měsíce roku. Možná právě proto dosud nikdo nezkoumal její napojení na léto,“ spekuluje spoluautor výzkumu, kterým je vědec Takeshi Ichinohe (1).

Obranyschopnost nemá ráda teplo

Ačkoli byl uvedený výzkum (1) proveden na myších, nikoli na lidech, jeho autoři se domnívají, že těla hlodavců i naší populace v tomto směru (ne)fungují stejně. Celá studie byla založena na tom, že odborníci chovali zdravé dospělé myší samice v chladné, pokojové i vysoké teplotě, načež zjistili, že po infekci chřipkou imunitní systém hlodavců pobývajících v horkých místnostech nereaguje tak, jak by měl. Co se týká dvou zbylých skupin, tam bylo všechno v pořádku a k žádným razantním změnám obranyschopnosti nedocházelo.

„Myslíme si, že imunitní systém nereaguje na chřipkový virus proto, že horko mění genovou expresi. Musíme však provést ještě nějaké experimenty, abychom těmto detailům lépe porozuměli,“ připouští vědecký výzkumník Takeshi Ichinohe. A proč na nás tato nemoc útočí opakovaně? „Je běžné, že člověk při jakémkoli onemocnění ztrácí chuť k jídlu. Nutriční deficity pak oslabují imunitu, což zvyšuje pravděpodobnost opětovné nákazy,“ představuje jednu z možných hypotéz Takeshi Ichinohe (1).

Zdroje: (1) www.sciencedaily.com/releases/2019/02/190204154026.htm






Celkem 1 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat