Mýty o křečových žilách

Křečové žíly jsou zvětšené, zkroucené žíly, jež obvykle bývají modrofialové. Hodně se toho o nich povídá, ale některé věci nejsou založené na pravdě. Na které mýty byste si dokonce měli dávat pozor?

Pro mnoho lidí jsou křečové žíly a pavoučí žíly, což je běžná, mírná variace křečových žil, pouze kosmetickým problémem. U jiných lidí naopak mohou způsobovat bolest a nepohodlí, včetně otoků, únavy, pálení či pocitu těžkých nohou. Mezi rizikové faktory patří stáří, genetika, těhotenství, nadváha či obezita, dlouhé stání a sezení (1). Jaké fámy a mýty o křečových žilách kolují? Těmhle nesmyslům lidé ještě stále věří!

Mýtus čísla 1: Je to typický ženský problém

Je pravdou, že na křečové žíly častěji trpí ženy než muži. Pravděpodobně to může být způsobeno ženskými hormony, které mají tendenci uvolňovat stěny žil. Neznamená to však, že pánové jsou od vzniku křečových žil osvobozeni, naopak. Procentuálně se na ženy dotahují. Většinou se u nich nejedná o pouhý estetický problém, potíže obvykle přicházejí ve chvíli, kdy velká křečová žíla začne bolet a dojde k zánětu (2).

Mýtus číslo 2: Příčinou je chůze po tvrdém povrchu

Práce na tvrdém povrchu často přispívá k bolestem pohybového aparátu, ale má minimální přímý vliv na křečové žíly. Venózní tlak nohou se zvyšuje s nečinností, jako je dlouhodobé sezení nebo stání. Krátké procházky či cvičení lýtkové pumpy během dne nepohodlí zmírňují (2). 

Mýtus číslo 3: Cvičení nezabírá

Cvičení typicky snižuje žilní tlak v nohách, což by mělo mírnit tvorbu křečových žil. Tento mýtus vzniká proto, že se u některých jedinců objevuje bolest po fyzické aktivitě, kterou mnozí přikládají pohybové zátěži. Pravda je taková, že se tyhle stavu spojují s arteriálním onemocněním, krevními sraženinami a jinými abnormalitami. Je důležité se o konkrétním stavu poradit s lékařem (2).

Mýtus číslo č. 4: Operace je nezbytná

Při začínajících křečových žilách lze tento zdravotní stav zvládat pomocí denního cvičení, kompresních punčoch, redukcí hmotnosti nebo úpravy jídelníčku (omezení soli). Klíčovými vitaminy pro podporu oběhového systému jsou vitaminy C, B a E. Jezte pomeranče, citrusové plody, rajčata, bobule, brokolici, banány, čočku, hnědou rýži, pšenici, krůtu, tuňáka, špenát, kiwi a jablka. K běžným bylinkám na křečové žíly pak patří ginkgo biloba, extrakt z jírovce či extrakt z hroznových jader (2).

Pokročilejší onemocnění vyžaduje kontrolu žilního tlaku odstraněním žíly. Tyto výkony lze provádět ambulantně s minimální až žádnou anestezií a pacienti by měli být schopni se poměrně rychle vrátit k běžným činnostem.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470194/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4702336/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31150188/






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Dušená kuřecí prsa

(3 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Lilek v těstíčku

(3 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat