Ošetření prstů pořezaných papírem

Říznutí do prstu – papírem je nesmírně bolestivé, což má svoje opodstatnění. Víte, proč je tak nepříjemné a jakým způsobem se dá ošetřit?

Na obyčejný černobílý tisk v kanceláři se obvykle používá papír o gramáži 80 gsm, což je běžná gramáž papíru do tiskárny (jde o hmotnost papíru o velikosti jednoho čtverečního metru). Ač je papír tenký, jedná se o nesmírně zákeřnou zbraň. Neúměrné množství bolesti způsobené malým řezem papíru do prstu je totiž ohromující. Proč?

Choulostivá místa napadená pilou

Konečky prstů patří k nejcitlivějším částem těla, na kterých se nachází velké množství receptorů bolesti a dotyku v dané oblasti. Tyto receptory hrají klíčovou roli při identifikaci objektů a určování jejich velikosti, tvaru, textury a teploty. Neurony v konečcích prstů rychle reagují na extrémně vysoké a nízké teploty, škodlivý tlak na kůži a nebezpečné chemikálie, to vše ve snaze odvrátit nebezpečí (1).

Naproti tomu okraje papíru jsou zubaté a drsné, připomínají zubatou pilu nebo ostrou čepel. Pokud zajedou do pokožky prstů, způsobí mělké řezy a rány, které se znovu otevírají, což zpomaluje jejich hojení. Navíc papír je ošetřený chemikáliemi, jež pokožku může dráždit. Když už se něco takového stane, věřte, že většina „papírových řezů“ není vážná. Obecně se bez lékařského ošetření zahojí za dva až tři dny. Existují však věci, které zacelení ran podporují (2).

Umyjte si ruce

Ihned po nehodě si opláchněte ruce (použijte čistou vodu). To pomůže zabránit infekci. (Pokračujte v častém mytí rukou, dokud se řez nezahojí.)

Aplikujte antibiotickou mast

Antibiotická mast sníží riziko infekce a zjizvení. (Topické antibiotické masti můžete zakoupit v lékárně či v drogerii.) K nanášení použijte čistý vatový tampon nebo vatovou tyčinku. Pokud musíte k aplikaci masti využít prst, nejprve si umyjte ruce.

Ránu zakryjte

Tomu, aby se do zranění nedostala špína, zabráníte náplastí, ale jestli je papírový řez příliš velký nebo bolestivý, možná budete chtít použít obvaz. I ten chrání před škodlivými bakteriemi. To je zvláště důležité, pokud se během dne dotýkáte mnoha povrchů, jako jsou klávesnice nebo dveřní kliky. Obvaz také zabrání opětovnému otevření řezu. Měňte jej denně, nebo když se zašpiní či namočí.

Noste rukavice

Při práci na zahradě, mytí nádobí, při vaření, nakupování, tankování pohonných hmot a podobně zvažte použití rukavic. Stačí obstarat si ty jednorázové, mikrotenové, jež nabízejí supermarkety při odběru pečiva. Rukavice taktéž sníží riziko infekce a urychlí hojení.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4143958/, (2) www.healthline.com/health/first-aid/why-paper-cuts-really-really-hurt






Celkem 2 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat