První pomoc při žahnutí medúzou

Dovolená v zahraničí, potažmo u moře a oceánů, s sebou přináší určitá rizika. Pokud narazíte na medúzy, které mohou být něžné i zákeřné zároveň, nemusí se to obejít bez incidentu. Nějaká vás žahnula? Tohle musíte udělat!

Nenechte se mýlit. Požahání může způsobit i mrtvá medúza vyvržená na břeh. Při kontaktu s jejím jedem se obvykle dostaví ostrá bolest doprovázení svěděním, intenzivním pálením a brněním. Na pokožce naskáčou puchýřky, častá je i vyrážka a otok. Napadení medúzou si také stěžují na malátnost, nevolnost a únavu. Ve většině případů žahnutí nevyžaduje lékařskou péči, postižené místo lze poměrně bez problémů ošetřit svépomocí. Co byste měli udělat jako první (1)?

Žahnutí omyjte mořskou vodou

Pokud vás na pláži nebo při koupání žahne medúza, postižené místo opláchněte slanou vodou z moře/oceánu. Sůl pomáhá do určité míry inaktivovat toxiny a zmírňuje průběh reakce. Na oblast netlačte a nevyvíjejte na ni tlak. Zároveň odolejte nutkání aplikovat amoniak, alkohol či sladkou vodu, situace by se mohla zhoršit. A pozor, navzdory tomu, co se říká, by se na zasažené místo nemělo močit, přičemž potíží je převážně proud. Tlakem tekutiny totiž dojde k prudšímu uvolňování jedů.

Použijte ocet

V závislosti na tom, jaké možnosti máte k dispozici, v penzionu či hotelu poptávejte ocet. Podle některých zjištění právě on eliminuje aktivitu tisíce mikroskopických bodavých buněk na povrchu postižené kůže, zastavuje štípání a redukuje množství toxinů, které vstupují do těla. Proto ponořte postiženou kůži do pětiprocentní kyseliny octové nebo domácího octa, a to po dobu nejméně 30 sekund.

Přiložte ledový obklad nebo aloe vera

Aplikace ledového obkladu znecitliví spodní nervová zakončení, chlad navíc pomáhá snižovat zánět kůže, zarudnutí, otok a svědění. Pokyny jsou přitom jednoduché. Zabalte několik kostek ledu do tenké látky nebo ručníku a umístěte je na bolestivé nebo zanícené místo. Takto setrvejte něco okolo deseti minut.

Máte-li možnost, spolehněte se i na sílu gelu ze sukulentu aloe vera. Aloe má silné protizánětlivé vlastnosti a při lokálním podání potlačuje zánět, zklidňuje bolest a otok. Rozřízněte čerstvý list, extrahujte gel a ten naneste na postiženou oblast. Nechte působit několik hodin a poté jej smyjte vlažnou vodou. Opakujte, dokud to bude potřeba.

Naneste pastu z jedlé sody

Jedlá soda pomáhá neutralizovat a odstraňovat toxiny, které se uvolňují při bodnutí medúzou. Tato sloučenina je mírně zásaditá, a proto působí proti kyselé povaze toxinů a oslabuje jed. Vezměte malé množství jedlé sody a smíchejte ji s vodou tak, aby vznikla pasta. Nanášejte opakovaně. V případě, že se objeví závažnější reakce, jako je třeba intenzivní bolest nebo křeče v různých částech těla (hrudník, břicho, záda a svaly), kožní popáleniny, puchýře v místě žahnutí, tachykardie (rychlý srdeční tep), mdloby či zvracení, obraťte se na lékaře.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3640396/ - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat