Konec koláčů v podpaží

Když se vlhké podpaží i mokré oblečení dá doslova ždímat, není to žádná hitparáda. Co kdybyste se nadměrné pocení pokusili zkrotit jablečným octem, popřípadě zeleným čajem nebo rajčatovou šťávou?

Nadměrné pocení je pěkně nepříjemná šlamastyka. A to nejen teď, v parném létě! Zvýšená aktivita potních žláz se dává do přímé souvislosti s poruchou tělesných autonomních procesů. Za hlavní příčiny se pak obecně považují hormonální výkyvy, dále pak dědičnost, nadváha, chronický stres nebo třeba diabetes (1). Dá se tahle svízel nějak zregulovat – alespoň trochu? Vyzkoušejte domácí prostředky, tyhle mají skvělou pověst!

Když ocet, tak jablečný

Není žádným tajemstvím, že jablečný ocet poskytuje působivý seznam zdravotních výhod. Pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a vyplavuje toxiny, přičemž zmírňuje pálení žáhy a urychluje hubnutí. Není to ale vše. Při lokální aplikaci na pokožku působí jako adstringent, který „uzavře“ póry a navíc zabojuje i proti bakteriím (2). Zřeďte ho tedy s trochou vody a šup s tím do podpaží! Čemu dalšímu dát šanci?

Čaj. A to vážně

Pití čaje jakožto horkého nápoje se v této situaci může zdát poněkud kontraproduktivní. Ale zamyslete se znovu. Kdo říká, že si zelený nebo černý životabudič nemůžete před konzumací nechat vychladnout, nebo do něj přidat pár kostek ledu? V jednom i druhém se nachází hořčík i vitaminy skupiny B, což jsou látky ovlivňující potní žlázy, zatímco přispívají k duševní pohodě během stresu (2). Nebo se snad při nervozitě nepotíte o to více? Tak vidíte… Sluší se zmínit, že i tyto prostředky se dají nanášet přímo na kůži.

Řekněte ano rajčatové šťávě

Lidoví léčitelé se domnívají, že se dá nadměrné pocení zkrotit i zvýšenou spotřebou rajčat nebo pravidelným popíjením jejich šťávy. I složení rajských jablíček prý podpaží udrží v suchu a svěžesti (2)! Kromě toho také prokazatelně omezuje pravděpodobnost rakoviny (3), což se hodí za všech okolností. Tyto plody také údajně zpomalují stárnutí. I to se počítá!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459227/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2695293/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8869745/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Berane, týden 15. pro tebe v roce 2024 znamená úžasnou změnu nálady a energie. Zplanetárního hlediska se Mars, tvůj vládnoucí a pozitivní planeta, pohybuje do tvého znamení na začátku týdne. Toto přináší zvýšený po... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

30 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:47
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat