Zvládnutí letního nachlazení

Nachlazení v létě je mnohem běžnější, než si možná myslíte, dokonce se jedná o nejčastější onemocnění v tuto roční dobu. Doprovodné příznaky jsou: nízká horečka, bolest hlavy, bolest v krku a rýma. Letní nachlazení není chřipka a není nakažlivé. Proto je nemožné se jím nakazit od ostatních. Jedná se spíše o imunitní odezvu vašeho těla v důsledku nadměrného přetížení (letní dlouhé výlety či dlouhé ponocování), vystavování velkým rozdílům teplot (horká ulice versus klimatizace v obchodě), případně nedostatek minerálů a vitamínů z nadměrného pocení apod. 

Zkrátka pravděpodobnost, že si v létě proděláte nějaké to nachlazení je dost velká a vzhledem k tomu, že v létě chceme trávit veškerý volný čas venku, a ne doma v posteli, je velice nepříjemné, pokud se vám přihodí. Jaké jsou v těchto případech tipy pro urychlení uzdravení?

Odpočinek v posteli

Přesně to jste číst nechtěli, je to tak? Ovšem je to nezbytná součást rekonvalescence, marná sláva. Pokud ji podceníte, prodloužíte si své trápení o pěknou řádku dní. Při nachlazení můžete cítit mírnou závrať, v práci jste nepozorní a méně efektivní, při studiu se snadno unavíte, takže zcela otevřeně řečeno: stejně nejste nic platní a odpočinek vám jenom prospěje! Berte to jako naléhavé volání těla po troše odpočinku a nebojte se mu jej dopřát. Pokud budete nadále tvrdě pracovat, příznaky se nezmírní, spíše naopak (1).

Lehčí jídlo

I po vyležení letního nachlazení může být váš imunitní systém stále slabý a potřebuje čas a správnou výživu, aby se zase obnovil. V těle totiž po léčbě zbude spousta odpadu (včetně pozůstatků zpacifikovaného viru), který je třeba vyloučit, a zvýší se viskozita krve. Tučné jídlo sníží účinnost těla při odstraňování toxinů. Jezte proto hlavně zeleninu a snažte se vyvarovat přejídání a pití alkoholu. Dalším způsobem, jak snížit viskozitu krve, je pít hodně vody (1). Je to také první rada, kterou vám lékař sdělí.

Eliminace tělesné zátěže a pocení

Tělo je při nachlazení slabé a těžko se vyrovnává se změnami tělesné teploty. Někteří lidé se rádi potí pod přikrývkou a věří, že to pomáhá při léčbě nachlazení. Jasně dává to smysl, ovšem záleží na typu nachlazení. Při léčbě horečky pocení pomáhá snižovat povrchovou teplotu těla, ovšem při běžném letním nachlazení spíše zbytečně odplavuje vodu a odčerpává energii tělu, které se musí vypořádávat s vyrovnáváním vysoké okolní teploty, místo toho, aby se zaměřilo na léčení (2).

Domácí léčba

Kromě navýšení dávek vitamínu C jsou vhodné také bylinkové čaje. Obzvláště doporučovaná je šalvěj, která je protizánětlivá, má baktericidní a fungicidní účinky. Z dalších bylinek stojí za zmínku Třapatka, která stimuluje imunitní systém, lichořeřišnice, jež působí protizánětlivě a lípu asi netřeba představovat, jelikož je vyhlášeným pomocníkem pro boj s každým nachlazením či chřipkou. Nezapomeňte do čaje přidat lžičku medu pro lepší a rychlejší vstřebatelnost do organismu. Stejně skvěle vám pomohou také domácí antibiotika připravená z česneku a medu (3).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31478634/, (2) www.beijing.gov.cn/English/HealthServices/HealthIndications, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3183890/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat