Sprchování v létě nadělá víc škody než užitku

V létě se všichni víc potí a zároveň se i koupou v řekách, rybnících a přírodních koupalištích, což nahrává častějšímu sprchování. Existuje něco jako škodlivá norma osobní hygieny? Je vůbec možné se umývat až příliš?

Někdo se sprchuje jednou denně, ten další jednou za dva dny. Nedá se říct, která frekvence je správná nebo špatná, nicméně vždy by se mělo přihlédnout k typu pokožky a pak i osobnímu pocitu. Kupříkladu lidem se suchou nebo citlivou pokožkou trpící na ekzémy prospívá méně časté sprchování. Pokud však nespadáte do této kategorie, každodenní očista je v pořádku, i když ve většině případů není nutná k udržení dobré hygieny (2).

Jak často se sprchuje průměrný Čech?

Značka Jika, přední český výrobce koupelnové keramiky a obkladů a dlažeb, uspořádal průzkum (1), jehož se zúčastnilo 523 respondentů v reprezentativním zastoupení podle věku, regionu, velikosti bydliště a vzdělání. Ukázalo se, že každodenní koupání je pro většinu Čechů běžnou rutinou.

Denně roztočí kohoutek ve sprše dvě třetiny z nich, aby se před spaním umyli a čistí ulehli ke spánku. Nejčastěji to tak dělají lidé ve věku od 27 do 35 let a ve věkové kategorii 45 až 53 let. Zahraničních průzkumy vesměs odhalují to samé. Pro porovnání, shodné dvě třetiny, neboli 66 procent, americké populace taktéž volí každodenní sprchu. Je to ale dobře?

Hodně versus málo vody

Příliš časté nebo agresivní mytí může z pokožky odstranit mastnotu a přátelské bakterie, takže pleť zůstane suchá a podrážděná. Jinými slovy, pokud je vaše pokožka šupinatá a svědí, může to znamenat, že se mydlíte častěji, než je nutné. Ovšem ani opačný stav pleti nesvědčí. V extrémních případech může absence hygieny vést dokonce i k bakteriálním nebo plísňovým infekcím (například svědění). Ovšem největším problémem, a to hlavně pro okolí, je zápach, kvůli kterému si ostatní lidé udržují odstup. I z tohoto důvodu je žádoucí udržovat hlavní potící se zóny, jako jsou třísla, podpaží a oblast genitálií, v čistotě a kondici – buď ve sprše, nebo s pomocí žínky, a to zvlášť v tropických dnech (2).

Důvod, proč si hlídat čas

Dermatologové zároveň apelují, že pokud se sprchujete se železnou pravidelností, tedy denně, jednou až dvakrát, neměli byste pod proudem vody stát déle než 10 minut v rámci jedné očistné kúry. Pak už se narušuje přirozená ochranná bariéra pokožky. A pozor, vždy volte raději vlažnou než horkou vodu a nepoužívejte agresivní kosmetiku (2).

Zdroje: (1) www.voda.tzb-info.cz/16140-ani-tropy-nedonuti-nektere-cechy-k-castejsimu-sprchovani, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1808522/ 






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat