Zbytečné předepisování antibiotik

Potkala vás infekce uší nebo dýchacích cest? Anebo trpíte ekzémem, který vás ustavičným svěděním doslova připravuje o nervy? Pokud si chcete nechat napsat antibiotika, měli byste vědět, že v těchto případech asi nadělají víc škody než užitku.

Nelze popřít, že antibiotika jakožto jeden z nejvýznamnějších medicínských vynálezů zachraňují životy dnes a denně. Problém je ale ten, že se v dnešní době moc zneužívají. Prokázala to rozsáhlá studie (1) zveřejněná v magazínu British Medical Journal, podle které může být až 43 procent těchto léčiv předepisovaných v lékařských ordinacích zcela zbytečných.

Marnost, za kterou se platí?

Antibiotika mohou mít vedlejší účinky, které zahrnují alergické reakce, nevolnost i průjem. Pokud není infekce způsobena bakteriemi, nemají takřka žádný účinek. Nadměrným a neuváženým užíváním těchto léčiv se jen snižuje obranyschopnost organismu (2). Ačkoli to lékaři moc dobře vědí, svým pacientům je stejně předepisují, a to hlavně proto, že je nemocní zkrátka očekávají. Na jaké zdravotní stavy tyto medikamenty ale nepomohou?

Infekce uší a dýchacích cest

Nachlazení, chřipka, bronchitida i převážná většina respiračních potíží je způsobena viry, které nelze odstranit antibiotiky (3). V těchto případech se doporučuje spíše zodpovědné dodržování pitného režimu, kloktání slané vody, inhalaci vlhkého vzduchu a tabletku proti bolesti. Antibiotika byste dle jejího přesvědčení měli odmítnout i v případě ušních infekcí. Na ty je prý čas až tehdy, když se tato patálie do tří dnů sama výrazně nezlepší. Kdy ještě je tato farmaceutická pomoc tak trochu mimo?

Ekzémy, co ukrutně svědí

Že doprovodným příznakem nejrůznějších ekzémů bývá i obtěžující svědění, to vědí i ti, kterých se kožní poruchy netýkají. Na svědění a zarudnutí jsou antibiotika krátká, je tedy zbytečné je užívat. Trpíte-li ekzémem, hydratujte pokožku a vyhněte se spouštěčům, které se u každého člověka mohou lišit. Antibiotika volte pouze v situaci, kdy se u vás objeví známky bakteriální infekce, mezi které patří hrbolky plné hnisu a přetrvávající horečka (4).

Zdroje: (1) www.bmj.com/company/newsroom/up-to-two-fifths-of-antibiotic-prescriptions-in-the-us-could-be-inappropriate/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6502979/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7134768/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538209/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

78 Příspěvků
Poslední příspěvek 18:23
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat