Spánkové vzorce se mění s věkem

Kdy se u vás projeví určité spánkové změny? Počítejte s nimi okolo šedesátky. Vlivem posunu cirkadiánního rytmu se v noci budete častěji budit a ráno dříve vstávat. A spánkový deficit jen tak nedoženete!

Pokud jde o zásady zdravého životního stylu, mezi ty nejhlavnější a nejomílanější patří vyvážená strava, pravidelná fyzická aktivita a kvalitní spánek (1). Ovšem ten se s věkem dost mění! Jak stárnutí ovlivňuje spánkové vzorce a co všechno vás čeká?
 

Častější buzení a dřívější vstávání

Neexistuje žádný důkaz, že starší jedinci potřebují méně spánku. Jisté je ale to, že osobám okolo 60 let se jeho celková doba přirozeně zkracuje (2). V tomto životním období se také odpočinek stává více rozprostřený, protože dochází k častějšímu buzení. Je to dáno posunem cirkadiánního rytmu, který stojí i v pozadí brzkého vstávání. V šesté existenční dekádě však dochází k jiným věcem. Třeba vyrovnání deficitu se začíná ukazovat jako zcela neřešitelný problém, se kterým nelze pohnout (3).

Nespíš? Nefunguješ!

Třicetiletý člověk může být vzhůru celou noc a druhý den bez obtíží fungovat. Nebo cestovat letadlem po celém světě a užívat si veškerá dobrodružství. Pro šedesátiletého je něco takového prakticky nemožné (3). Jak dlouho tedy v peřinách poležet, aby se výkonnost nijak nenarušila? Starším bohatě stačí šest až sedm hodin, u mladších je to o něco více (4). Velkou roli v kvalitě této regenerace sehrává fyzická aktivita. Tu nepodceňujte!

Všechno souvisí se vším

Pravidelný pohyb a dostatek času tráveného venku jsou dva velmi důležité a kontrolovatelné faktory, které s postupujícím věkem pomáhají spánek zlepšovat. Samotná činnost nemusí být nijak namáhavá, ale konzistentní (5). Jak vidno, i obyčejná odpolední procházka svede divy! A to zejména tehdy, budete-li na ni vyrážet několikrát v týdnu.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3471136/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8392749/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK547676/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4434546/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267703/






Celkem 2 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

9 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:09
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:59
33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat