Děti nemají dostatek železa

Dnešním dětem zoufale chybí železo. Jak moc se to může podepsat na jejich vývoji? A z jakých potravin ho naši nejmenší načerpají?

Má vaše dítě tolik živin potřebných k růstu, zdraví a správnému vývoji, kolik potřebuje? Jednou z nich je železo, se kterým je v moderní době trochu potíž. Potomkům totiž zoufale chybí!

Fakta, která nepřidají na klidu 

Rozsáhlá studie (1) provedená australských výzkumným ústavem South Australian Health and Medical Research Institute prokázala znepokojivá fakta. Z jejích poznatků vyplývá, že drtivá většina malých děti čelí železnému nedostatku, což může negativně ovlivnit jejich vývin. Zjistilo se, že 90 procent kojenců trpí tímto deficitem a podobná situace je i u batolat do 24 měsíců, což je velmi znepokojující. Ptáte se, proč se na tomto prvku tolik bazíruje?

V sázce jsou motorické a kognitivní funkce

Železo je naprosto základní živinou. Okysličuje tělo a tvoří podstatnou část hemoglobinu. Pomáhá také ukládat kyslík ve svalech, podílí se na vytváření enzymů a syntéze hormonů. Zasahuje i do metabolismu a rovněž představuje palivo pro imunitní systém, který pak lépe bojuje s infekcemi (2). Děti s jeho nízkou úrovní často pociťují únavu, jsou spavé a špatně rostou. Pomalu přibírají na váze a objevuje se u nich také anémie nebo poruchy kognitivních a motorických funkcí (3). Jak to napravit?

Není čas ztrácet čas

Dobrou zprávou je, že zvýšit příjem železa v dětské stravě jde poměrně snadno (4). Jeho dobrým zdrojem je kupříkladu červené maso, ale v tomto směru se můžete spolehnout i na kešu ořechy, cizrnu a samozřejmě špenát. Pokud jde o další štědré zprostředkovatele, sluší se dodat, že na jejich seznam patří také ryby, drůbež, sušené ovoce a vejce. Do dětských svačinových krabiček přidávejte i pomeranč, protože vitamin C pomáhá železo vstřebávat (4).

Zdroje: (1) www.mdpi.com/2072-6643/14/7/1381, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3999603/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1121846/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537847/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat