Zvýšení emoční inteligence škrtnutím jednoho slova

Chcete umět projevit více empatie? Vědci přišli na to, které slovo byste pak měli ze své slovní zásoby navždycky vypustit.

Empatičtí lidé umějí vyjadřovat nejen svoje emoce, ale i rozumět emocím a myšlenkám jiných lidí. Tato emoční inteligence je zvláště důležitá v některých profesích, jako je například profese lékaře nebo člověka ve vedoucích pozicích. Empatie má ale velký význam i v soukromém životě a považuje se za velmi cennou vlastnost. S takovým uměním se však nerodí každý (1).

Být empatický se vyplácí oběma stranám

V jedné studii (2) zkoumali vliv projevené empatie na druhé osoby. Na více než 7 000 zkoumaných subjektech vědci zjistili, že asi 32 procent zaměstnanců společnosti projevilo empatii a loajalitu, když i šéf projevil empatii. Asi nepůsobí nejvěrohodněji nebo nejpříjemněji, když někdo neustále přikyvuje nebo jen říká slova jako „správně“ nebo „jistě“.

Zbavte se jednoho slova

Empatie ale není dána do vínku všem. Je možné ji ale docela dobře natrénovat (3) – počínaje vaší slovní zásobou. A je to snadnější, než by se mohlo zdát. Škrtněte si jednoduše ze svého slovníku slovo „já“. Když vám někdo předloží problém, nereagujte slovy „já myslím“, „já bych chtěl“ nebo „já s tím souhlasím“. Protože tyto fráze neorientují vaši pozornost na osobu naproti vám, ale pouze a jen na vás. A to je opak emoční inteligence.

Naopak tím, že se budete snažit společně řešit problémy, hledat možná řešení situací a projevovat porozumění ukážete svoji empatii! Nebojte se vcítit do druhého, nalaďte se na jeho vlnu, ptejte se a dávejte pozor! To je váš první velký krok k vytvoření nebo prohloubení emoční inteligence!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5513638/, (2) www.leadershipiq.com/blogs/leadershipiq/research-how-to-build-trust-in-the-workplace, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1484804/, názory autora






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat