Jistota kvalitního spánku po přehnané konzumaci alkoholu

Léto je plné svateb a večírků, na kterých alkohol teče proudem. Když to s ním přeženete, je nutné, abyste před spaním udělali tuhle zásadní věc!

Těžká jsou rána opilcova! Motání hlavy, bolest hlavy, kloubů a svalů, sucho v ústech, nevolnost, dehydratace, pocit na zvracení, nevolnost či průjem patří k typickým příznakům kocoviny (1). Ti chytří, kteří alkohol pijí, ho ředí vodou, popřípadě kyvadlově střídají alko a nealko nápoje, zároveň vědí, že konzumovat pivo, víno a destiláty se nevyplácí na lačný žaludek. Někdy ale i tak všechna preventivní opatření selžou. Máte svůj krizový plán?

Hydratujte, co vám síly stačí

Lékaři apelují, že v první řadě není moc zdravé, aby člověk chodil spát opilý, neboť nedojde k regeneraci a obnově buněk těla. Místo důkladné mravenčí práce organismus pracuje na odbourávání alkoholu a na nic jiného už nemá kapacitu (2). To, že se situaci budete snažit zachránit šálkem silné kávy, na věci nic nemění. Na chvíli se možná dostaví úleva, ale jakmile kofein přestane působit, vrátíte se zpátky na začátek.

To nejlepší, co můžete udělat, je mít po ruce čistou vodu (3). S ní vyčkávejte na chvíli, kdy se tělo zmátoří, respektive játra zmetabolizují alkohol a vyloučí ho z organismu ven. Že to není snadné, netřeba připomínat.

V nouzi pomůže rádio

Rychlé usínání může nastat kvůli tlumivým účinkům etanolu, ale aspoň prozatím se mu snažte vzdorovat. Co takhle pustit si energickou hudbu? Jakmile se začnete cítit o něco lépe, jděte do hajan. Jestli se během noci probudíte, což je více než pravděpodobné, opět se napijte čisté vody, popřípadě do ní vhoďte šumivou tabletu s komplexem minerálů (hořčík, sodík a draslík), ztlumte světla a vyvětrejte, zároveň snižte teplotu v místnosti (3).

Plán B

Pakliže je bolest hlavy či jiný doprovodný příznak kocoviny nesnesitelný, spolkněte nějaký z volně prodejných protizánětlivých léků, jako je ibuprofen či naproxen (3).  A to je vše, co je ve vašich silách.

Odborníci říkají (3), že ve skutečnosti neexistuje žádný vědecky ověřený způsob, jak vystřízlivět těsně před spaním. Bez ohledu na to, co jíte, kolik kávy pijete a jak dlouho strávíte ve studené sprše, k ultra rychlému návratu do původního stavu se stejně nedoberete. S následky alkoholu si poradí pouze čas. Ráno se nezapomeňte vydatně nasnídat. Nízká hladina cukru v krvi totiž může zhoršit některé příznaky kocoviny, včetně nevolnosti, únavy a slabosti.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6761819/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4666864/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20712594/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
12 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat