Ekzém je zřejmě dědičný

Máte ekzém? Tento danajský dar vám mohli věnovat vaši rodiče. A vy ho možná předáte zase svým dětem. Co ho nejčastěji spouští a jaké jsou možnosti léčby?

Ekzém neboli dermatitida trápí miliony lidí na celém světě. Pokud jde o největší výskyt, ze statistických průzkumů vyplývá, že toto neinfekční onemocnění kůže sužuje zejména Australany (1). Co ho vlastně způsobuje, a to u protinožců i jinde?

Dědictví, které nechcete

Ve vývoji ekzému může sehrát klíčovou roli životní prostředí. Ovšem není to hlavní příčina, tou jsou zřejmě geny. Dermatitida může postihnout každého. Z četných výzkumů (2) však vyplývá, že u lidí s alergiemi, astmatem i ekzémem je vysoká pravděpodobnost, že se jim narodí děti s těmito komplikacemi. Ekzém je tedy do jisté míry dědičný.

Jak poznáte, že ho máte?

Ukázkové příznaky zahrnují suchá a zarudlá kožní ložiska, takřka neustálé svědění, otoky, drobné vyrážky, mokvání, puchýře a tvorbu nepříjemných šupinek. Suchá kůže se může objevit kdekoli, zasažená jsou zejména místa s hodně tenkou kůží, jako jsou oční víčka, lokty, kolena, obličej a krk (3). Zní vám to povědomě? Pak byste se  měli obloukem vyhýbat ústředním spouštěčům.

Na tyhle strůjce pozor!

Většina lidí zjišťuje, že se jim ekzém zhoršuje při určitých činnostech nebo při kontaktu s jistými faktory (3).Typickým příkladem je větrné a suché prostředí. Na seznam dalších spouštěčů patří chlorovaná voda v bazénech, písek, některé vonné látky vyskytující se v kosmetice, tráva, pyl a roztoči. Nepříznivě působí i změny teplot a vlhkosti, stejně jako sluneční záření. Cokoli, co rozhýbe imunitní systém, a to včetně infekcí, dokáže zapříčinit ekzém. Jak je to s jeho útlumem?

Hydratace jako alfa i omega úlevy

Udržujte pokožku hydratovanou. Zaměřte se na prostředky, které neobsahují agresivní parfémované složky. Zkonzultujte s lékařem možné nasazení protizánětlivých léků. Pokud ani poté nedojde ke zlepšení, zvažte fototerapii nebo systémovou léčbu zahrnující tablety a injekce (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7496939/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8577022/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538209/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448071/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:10
17 Příspěvků
Poslední příspěvek 23:10
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:49

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat