Odpolední šlofík vede k útlumu zánětů

Chcete se zbavit zánětů, zapomnětlivosti i nadbytečných kilogramů? Jděte si po obědě tak na hodinu lehnout. Tenhle příjemný odpočinek vám všechny uvedené benefity zajistí!

Ve vědecké sféře se ví už poměrně dlouho, že spánek je nezbytný pro naše celkové zdraví (1). A že se to týká jen odpočinku, který probíhá v noci? Ale kdeže! I hodinový odpolední šlofík má famózní vedlejší účinky!

Nedělejte nic a získejte všechno

Nevěříte? Není to žádná „kachna“, ale vědecky ověřený a potvrzený fakt. Poznatky studie (2) zveřejněné v magazínu General Psychiatry informují o tom, že poobědové dřímání vede nejen k lepšímu duševnímu zdraví, ale i jiným fascinujícím zázrakům. Její autoři k takovému převratnému zjištění došli na základě dlouhodobého monitorování 2214 osob, kterým bylo okolo 60 let. Každý účastník během trvání pokusu několikrát prošel podrobnými zdravotními kontrolami, jež zahrnovaly měření kognitivní síly, zraku, prostorových dovedností či paměti. V rámci těchto pravidelných prohlídek se u respondentů zkoumal také rozsah pozornosti, stejně jako verbální schopnosti a náchylnost k depresím. Co vyplynulo ze získaných dat?

Kdo spí, ten je v pohodě

Ukázalo se (2), že ti, kteří si odpoledne dopřejí zhruba šedesátiminutový šlofík, mají bystřejší mysl a těší se z duševní svěžesti i vitality. A co víc, příznivci tohoto odpočinku jsou i odolnější i vůči zánětům! Co ten má s tímhle vším společného? „Spánek podněcuje a reguluje imunitní odpověď těla. Domníváme se, že samotné usínání je vyvinutou reakcí na probíhající záněty,“ stojí v tiskové zprávě oné studie. Ale pozor, je tu ještě jedna motivační výhoda zdřímnutí. A týká se štíhlých křivek!

Hubnout bez pohybu? To jde!

Možná vás to překvapí, ale odpolední relax se zavřenými víčky je účinným fitness zlepšovákem. Mezi vědci se totiž stále častěji objevují názory, že urychluje metabolismus a podněcuje spalování kalorií (3). A to si přímo žádá o vyzkoušení! Nebo se snad nadbytečných kilogramů nechcete zbavit vleže?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3902880/, (2) www.gpsych.bmj.com/content/34/1/e100361, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7344757/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:50
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:03
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat