Škrábance a řezné rány lze ošetřit esenciálními oleji

K nějakému škrábanci člověk přijde poměrně snadno. Co ale pak s ním? Tahle bolestivá, svědivá a mnohdy i krvácející patálie vyžaduje zásah esenciální myrthy, levandule nebo rozmarýnu!

Že esenciální oleje, kterých máte doma pořádnou zásobu, nemají v létě žádné využití? Ale jděte. Některé odpuzují hmyz a tlumí symptomy sezónních alergií, jiné zase urychlují léčbu škrábanců a řezných ran. A právě na poslední ze jmenovaných se dnes zaměříme! Oděrky jsou totiž běžnou součástí každodenního života, a to zejména v létě. Kterými vonnými olejíčky je lze ošetřit?

Spolehněte se na myrhu

Je myrha květina? Nebo snad bylina? Ani jedno, ani druhé. Jedná se o pryskyřici stromu myrhovníku, kterou k dezinfekci a zastavení krvácení používali už řečtí vojáci na bitevním poli. A přesně tohle při řezné ráně oceníte i vy, že? Rozmíchejte kapku či dvě ve vodě a získanou směsí si potírejte postižená místa (1).

Tea tree nikdy nezklame

Nemáte-li po ruce výše zmíněnou myrhu, můžete vsadit na tea tree olej. Ten na poškozené kůži vytváří ochrannou bariéru, která zabraňuje průniku bakteriálních a virových infekcí do krevního oběhu. Zároveň zmírňuje svědění, tlumí bolesti a zmenšuje otoky, což je při poranění vítaná první pomoc. Sluší se připomenout, že i tohoto zachránce je nutné před aplikací rozředit vodou (2).

Oceníte také levanduli

Levandule i esenciální olej z ní tvořený se nejčastěji spojuje s uklidněním pocuchaných nervů a kvalitním spánkem. Ale rozhodně to neznamená, že nepřijde vhod i v jiných situacích. I tento prostředek dokáže zastavit nepříjemné pálení, svědění i bolest. Řeznou svízel rovněž důkladně vydezinfikuje, čímž předchází možným zdravotním komplikacím. A protože levandulový esenciální vonný olej bývá velice jemný, je vhodný i pro naše nejmenší (3).

Účinná medicína v podobě rozmarýnu

Rozmarýnový olej sdílí s tím levandulovým mnoho léčivých vlastností. Tak se ho nebojte využít! Urychluje regeneraci a opravu narušených tkání, přičemž zlepšuje i krevní oběh. Bolístek ale zbavuje také (4)!

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17978635/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1360273/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6007527/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7491497/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat