Konec koláčům v podpaží

Léto je rozhodně nejkrásnější období v roce! Dovolená, volno a pohoda! Ale s horkými letními teplotami a vysokou vzdušnou vlhkostí se mnozí z nás rychle zapotí. Pokud se chcete nepříjemného potu zbavit, přečtěte si čtyři tipy, které vám pomohou ho (alespoň částečně) zastavit.

Potní žlázy jsou tělu vlastní klimatizační systém: Pot nás okamžitě ochlazuje, když je horko, a je proto velmi důležitý. Takže zbavovat se pocení úplně je pro tělo nejen kontraproduktivní, ale i nezdravé (1). Pokud jsou ale potní žlázy v plném proudu a pot začíná být nepříjemný, můžeme podniknout určitá protiopatření. Vyzkoušejte například jedno z následujících.

Choďte naboso

Nejhustěji jsou potní žlázy zastoupené na plosce nohy. A čím více potní žlázy stimulujeme, tím více ovlivňujeme i jejich činnost. Choďte tedy v létě co možná nejvíce naboso. Navíc pokud máte studené nohy, ochlazuje se celé tělo (2).

Střídejte teplotu sprchy

Vše, co jste doposud slyšeli o podpoře krevního oběhu, můžete použít i na regulaci tvorby potu. V létě je nejpříjemnější střídat teplou a studenou sprchu (2).

Dejte si mátový čaj

Asi většina z nás sahá v létě raději po ledových nápojích než horkém čaji. Ale vězte, že horký čaj je mnohem lepší nápad! Navíc pokud si dáte ten čaj mátový. Obsažený mentol a éterické oleje totiž brzdí potní žlázy v práci. A teplý čaj navíc stabilizuje tělesnou teplotu (2).

Zajděte si do sauny

Saunovat má smysl po celý rok, protože regulace potu je věcí praxe. Pokud se v sauně potíte pravidelně, tělo si na horko zvykne a takové běžné teplo letních dní vás pak nebude moci rozhodit (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482278/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459227/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat