Neduhy bránící otěhotnění

O dítě se snažíte víc jak rok a už začínáte podléhat beznaději. Proč to nejde? Na vině je hned několik věcí, z nichž některé jsou řešitelné téměř okamžitě.

Počítáte plodné a neplodné dny, kupujete ovulační testy, podle babských rad si po souloži zvedáte nohy nahoru a vůbec děláte všechno možné a nemožné, aby se konečně zadařilo. Jenže i přes veškeré snahy je na těhotenském testu stále jen jedna čárka. Důvod? Existuje mnoho příčin, které snižují vaši reprodukční kapacitu (1).

Toxická zátěž

Hormonální disruptory, hormony, které se v prostředí normálně nevyskytují, nýbrž vznikají lidskou činností, nejčastěji pocházejí z plastů, pesticidů, těžkých kovů, ale i běžných protizánětlivých léků. Narušují a blokují funkci hormonů v těle.

Stres

Vědci tvrdí, že spojitost mezi každodenním stresem a nižšími šancemi na otěhotnění je obrovská. Například ženám, jejichž sliny měly vysoké hladiny alfa-amylázy, enzymu, který označuje přítomnost stresu, trvá cesta za otěhotněním o 29 % déle než ostatním. Některé hormony související se stresem také mohou hrát roli při způsobování určitých těhotenských komplikací. Vážný nebo dlouhotrvající stres totiž negativně ovlivňuje imunitní systém, který tělo chrání, a nezřídka spustí předčasný porod.

Problémy s váhou

Není tajemstvím, že žena s podváhou nebo s nadváhou se obvykle potýká s obtížemi při početí dítěte. Dodržování zdravé výživy a udržování tělesné hmotnosti v optimálních hodnotách je pro otěhotnění nesmírně důležité. Sledujte svůj index BMI. Ten ukazuje poměr vaší váhy k výšce. Podle výpočtu BMI zjistíte, zda je vaše aktuální váha ideální, nebo by bylo dobré ji pozměnit.

Nepravidelný spánkový cyklus

Nepravidelný spánkový cyklus nebo spánková deprivace má na organismus několik škodlivých vlivů. Kromě únavy, hormony, které vaše tělo uvolňuje, když nespíte, narušují duševní klid a stojí za napětím a úzkostí. Toto nepohodlí může ovlivnit ovulaci a tím způsobit problémy s otěhotněním.

Neznalost vlastního menstruačního cyklu

Mnoho žen je zmateno svým vlastním cyklem a nesleduje ovulaci- nejplodnější období menstruačního cyklu. K ovulaci obvykle dochází v polovině menstruačního cyklu, tedy kolem 14. dne průměrného cyklu, který trvá 28 dní. Vypočítává se od prvního dne jednoho cyklu (začíná tedy prvním dnem menstruace) do prvního dne následujícího cyklu.

Nezdravé návyky

Kromě výše uvedených bodů existuje několik dalších důvodů, které mohou ovlivnit šance na otěhotnění. Nezdravé návyky, jako je kouření, pití alkoholu či užívání drog také mohou způsobit neplodnost nebo ovlivnit produkci hormonů, jež pomáhají při početí.

Zdravotní problémy

Ucpaný nebo zjizvený vejcovod brání postupu vajíčka. V souvislosti s neschopností otěhotnět se ovšem hovoří i o abnormalitách dělohy, jako jsou myomy a endometrióza. Skutečně znáte svůj zdravotní stav?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK556033/ - celý článek






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:34
192 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:24

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat