Perimenopauza má jasné příznaky

Špatně spíte, máte nepravidelnou menstruaci a registrujete podivnou citlivost ňader? Zřejmě přichází perimenopauza. Proč je to důvod k častějším preventivním návštěvám lékaře? A jak je to s antikoncepcí?

Pokud jste překonala vrchol svých reprodukčních let, dost možná jste slyšela o perimenopauze. Anebo ji přímo zažíváte? Jestli je vám okolo čtyřicítky, je to velice pravděpodobné.

Co se to se mnou děje?

Perimenopauza (1) je období předcházející menopauze. Na tuto fázi poukazují změny menstruačního cyklu, které mohou trvat čtyři až šest let, ale v některých případech i deset let. Během této doby kolísající hladiny hormonů vedou k příznakům, které mohou mít obrovský dopad na kvalitu života. Vzorec hormonálních fluktuací se mnohdy stává zcela nevyzpytatelný, proto se ženská těla cítí trochu chaoticky. Některé měsíce se objevují návyky horka, jiné zase zimnice a obtěžující noční pocení, což souvisí s poklesem estrogenu. Když se jeho hladiny zase zvyšují, způsobuje to citlivost a oteklost prsou.

Už zase nemůžu spát!

Přibližně 80 procent žen zažívá také nespavost, suchost pokožky, vyčerpání a migrény (1). Většina jich přibírá na váze, přičemž registruje vaginální suchost a ztrátu libida. V této době stoupají i rizikové faktory (2) pro chronická onemocnění, nutností jsou tedy screeningy a preventivní prohlídky. A jak se s perimenopauzou vypořádat?

Sport a zdravá strava jako dobrá strategie

Dříve bylo toto období zahaleno tajemstvím, nyní už o něm lékařští odborníci mají větší znalosti. Ke zmírnění příznaků se využívají nejrůznější antikoncepční metody, které regulují hormony (3). Lépe se můžete cítit i díky zdravému stravování a dobrým životním návykům, jako je třeba fyzická aktivita, dostatek odpočinku a omezení stresu (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6082400/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8827222/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3987489/, (4) názor autora






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:49
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:19

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat