Správný opalovací krém pro děti

Opalovací krém je naprostá letní nutnost. Kupujete si jeden pro děti a druhý pro sebe? Dost možná si všichni vystačíte se stejným přípravkem.

O důležitosti opalovacího krému se mluví a píše neustále. Je tedy nemyslitelné, aby nám uniklo doporučení, že bychom bez něj vůbec neměli vycházet z domu. A naše děti také ne! Opravdu ale potřebují svůj vlastní a speciální přípravek?

Mnoho povyku pro nic?

S pestrou nabídkou opalovacích krémů jsou rodiče velice zmatení ohledně toho, jaký produkt mají svým potomkům koupit. Všeobecně se ví, že spálení v raném věku je velice nebezpečné pro všechny druhy rakoviny kůže, zejména pak pro maligní melanom. Tyto spáleniny jsou ve skutečnosti mnohem horší než v dospělosti, proto naše děti musíme chránit (1).  Ale čím vlastně? Dobrá otázka.

Ta záležitost okolo SPF

Pokud se podíváte na složky v opalovacích krémech, zjistíte, že se produkty pro dospělé od těch dětských zase tolik neliší. Tedy pomineme-li vůni. Je to tedy jedno a to samé? Bez ohledu na to, zda je daný krém určený pro dospělého nebo dítě, hodnota SPF je to jediné, na co se vyplatí zaměřit. Pokaždé, když vstoupíte na slunce, jste zasaženi ultrafialovými paprsky, které mohou pokožku poškodit už za 15 minut. Od dopadu tohoto poškození se odvíjí riziko onkologických onemocnění i tvorba předčasných vrásek. Čím vyšší je hodnota SPF, tím více je člověk proti ultrafialovému záření chráněný. Proto byste pro sebe i své ratolesti měli zvolit SPF 30 až 50 (2). A je tu ještě jedna důležitá věc.

Voděodolnost není věčná

Žádné opalovací krémy nejsou voděodolné. Je-li na nich tato informace uvedena, tato voděodolná doba vyprší za 80 minut a pouze za předpokladu, že daný přípravek neotřete ručníkem. Aplikaci tedy opakujte co nejčastěji, a to alespoň každé dvě hodiny (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8394729/, (2) - celý odstavec, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10233219/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat