Kvalitní spánek ve středním věku zajistí bystré přemýšlení v důchodu

Chcete, aby vám to v důchodu přemýšlelo bez větších zádrhelů? Je tu jistá možnost, jak si kvalitu kognitivních funkcí i myšlenkových procesů mozku pojistit. Klíčem je kvalitní spánek! Když ho po čtyřicítce nebudete podceňovat, ve stáří se nemáte čeho obávat.

Dostatek kvalitního spánku je důležitý v kterémkoli věku, o čemž se ví už dlouho. Nedávno se ale přišlo na to, že pokud ho ve čtvrté životní dekádě budete zanedbávat, v důchodu vaše psychické zdraví hodně zapláče. Vážně to funguje tak, že co si teď zasejete, to za dvacet let sklidíte?

Prevence, kterou není radno podceňovat

Ano, spánkové vzorce se s věkem mění. A s nimi vlastně i míra rizika kognitivního poklesu. Na tento zvláštní jev nedávno prostřednictvím své studie (1) poukázali finští vědci z Helsinské univerzity, kteří po dobu 17 let zkoumali a testovali 3 700 obyvatel Helsinek. Z poznatků publikovaných v magazínu The Journal of Aging and Health následně vyplynulo, že lidé, kteří ve svých 45 letech často ponocují a špatně spí, čelí po šedesátce výraznému poklesu mozkových funkcí.

Všechno souvisí se vším?

„Čím déle naši účastníci ve středním věku zažívali nespavost, tím více se za pár let jejich kognitivní funkce snižovaly. Na druhé straně, ti, kteří si v tomto období užívali kvalitní a plnohodnotný noční odpočinek, měli v důchodovém věku lepší paměť, bystřejší myšlení, vynikající schopnost učení i velice dobrou koncentraci. Naše zjištění jednoznačně potvrzují, jak vážné následky do budoucna nespavost má,“ překvapuje spoluautor studie, kterým je vědecký výzkumník a lékař Antti Etholén. Půjdete si dnes lehnut o něco dříve? V podstatě je to zřejmě ta nejlepší „mozková investice“ (1).

Co můžeš udělat hned, neodkládej na zítřek

„Jsme připravení na toto téma provést ještě další studie, neboť jsme přesvědčení o tom, že včasná léčba nespavosti může významně zpomalit či dokonce zastavit rozvoj poruch paměti,“ vysvětluje další spoluautorka výše zmíněné studie Tea Lallukka (1).

Zdroje: (1) www.journals.sagepub.com/doi/10.1177/08982643221078740






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pelmeně

(1 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:06
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat