Hodně spánku může hodně uškodit

Spíte minimálně osm hodin, protože je to tak správně? Ano, říká se to, ale možná je to celé trochu jinak. Ukázalo se, že osmihodinový odpočinek v peřinách mozku tak docela neprospívá! Měli byste si tedy přeřídit budík?

Neustále se uvádí, že bychom měli spát osm hodin denně, abychom zůstali zdraví a náš mozek fungoval na plné obrátky (1). Snažíte se toto doporučení dodržovat, protože nechcete nic riskovat? Co když si tím paradoxně škodíte? Objevily se nové informace, které něco takového skutečně naznačují!

Nová doba, nové rady?

Nedávný britský výzkum (2), který zrealizovala prestižní Cambridgeská univerzita, zcela mění pohled na naše spánkové potřeby. Jeho poznatky totiž sdělují, že dost možná v peřinách trávíme více času, než je nutné. Bylo do něj zahrnuto 500 tisíc mužů a žen ve věku 38 až 73 let, načež se zjistila zajímavá fakta. „Naši zúčastnění respondenti, kteří spali sedm hodin, měli nejlepší kondici a nejméně symptomů duševních poruch ve srovnání s těmi, kteří spali osm hodin a více,“ šokuje autorka studie, kterou je vědecká výzkumnice a profesorka ze zmíněné vzdělávací instituce Barbara Sahakian (2). Jak to?

Všeho moc škodí

„Příliš mnoho spánku může negativně ovlivnit strukturu mozku a tím přispět i k poklesu kognitivních funkcí a psychiatrickým poruchám. Došli jsme k přesvědčení, že pro celkovou duševní pohodu a svěžest je sedm hodin ideálních,“ vysvětluje jmenovaná odbornice (2). Co dalšího se může stát, když se „přespíte?“ Jsou tu i další hrozby!

Nejen k cukrovce se lze dopracovat

Čím více, tím lépe? To u nočního odpočinku ani trochu neplatí. Koneckonců, jeho nadbytek se dává do přímé souvislosti s diabetem 2. typu, kardiovaskulárními chorobami, obezitou, depresemi a chronickými bolestmi hlavy (3). 

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6267703/, (2) www.nature.com/articles/s43587-022-00210-2?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5628550/






Celkem 6 komentářů

Jana
09.08.2022
justyna
09.08.2022

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Krůtí prsa s houbami

(9 hlasů)

Vepřové kotlety s hruškami

(4 hlasů)

Slaninové brambory

(5 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat