Doplňkům stravy před spaním vstup zakázán

Že v noci nemůžete usnout? Zkontrolujte doplňky stravy a léky, které přes den, ale hlavně v odpoledních hodinách, přijměte. Některé z nich totiž narušují spánkové vzorce!

Kvalitní spánek je životně důležitý pro naše celkové fyzické i psychické zdraví. Dostatek spánku má mnoho výhod. Může vám pomoci udržet si zdravou váhu, snížit riziko vážných zdravotních problémů, jako je cukrovka a srdeční choroby, eliminovat stres či zvýšit produktivitu. Většina dospělých potřebuje každou noc sedm nebo více hodin noční regenerace v pravidelném rozvrhu (1). S ohledem na tuto skutečnost je dobré vědět, že některé doplňky stravy a léky spánek vyloženě bojkotují. Tyhle patří k nejčastějším!

Ženšen

Ženšen je jednou z nejstarších rostlin používaných v tradiční čínské medicíně. Používá se na zvýšení energie, snížení hladiny cukru v krvi a cholesterolu a jako protizánětlivé činidlo. Navzdory jeho působivým účinkům na zdraví by se však ženšen neměl užívat ve večerních hodinách, protože by mohl způsobit nespavost (2).

Guarana

Guarana je druh popínavé rostliny původem z amazonských oblastí. Je známá pro své povzbuzující a léčivé účinky. Po staletí se na ni domorodí obyvatelé Amazonie obraceli pro její močopudné vlastnosti, působení proti horečce, křečím a afrodiziakálním účinkům. Její plody nebo semena obsahují kofein, takže jako doplněk je součástí energetických nápojů. Z tohoto důvodu není vhodné guaranu polykat ve chvíli, kdy se chystáte do peřin (3).

Hloh

Hloh je trnitý keř z čeledi růžovitých. Extrakt z bobulí, listů a květů se používá v lékařství k ochraně před srdečními chorobami, hloh zároveň pomáhá kontrolovat vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol. Na druhou stranu patří mezi silná přírodní diuretika, takže pokud nechcete v noci vstávat (na toaletu), radši si jej dopřejte v rozumnější denní době (4).

Léky

Antibiotika, antipsychotika, antidepresiva, hypnotika, léky na léčbu alergií a astmatu také nejsou bez viny. Některé z nich stimulují centrální nervový systém, což vede k rozrušení, neklidu nebo nespavosti. Máte-li problém se spánkem, po dohodě s lékařem přesuňte dávkování spíš do ranních hodin (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK20359/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23872254/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4399916/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11887407/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6661620/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat