Studená sprchu v horku nadělá více škody než užitku

Je vám takové horko, že na sebe ve sprše pouštíte studenou vodu, v naději, že se ochladíte? Nedělejte to, můžete si ublížit!

Zní to jako dobrý nápad. V horku, kdy se ani mouchám nechce létat, je vidina záplavy kapek studené vody na rozpáleném těle velmi lákavá. Vodovodní kohoutek vpravo, prosím! Odborníci (1) však před tímhle krokem varují. Velmi studené nebo velmi horké sprchy ovlivňují tepelné signály organismu.

Extrémy nikdy nejsou dobré

Studená sprcha je kontraproduktivní, neboť nutí tělo, aby si myslelo, že je studené – a proto nemusí aktivovat chladicí mechanismus, jinak známý jako pot. Navzdory tomu, že studená sprcha je perfektním řešením pro horké počasí, snižuje průtok průtok krve do pokožky a ve skutečnosti nemírní vnitřní teplotu těla (2). Do přirozené snahy organismu stabilizovat tělo během vlny veder tak „hází vidle“.

Úleva? Jen krátce!

Odborníci (2) apelují, že při studených sprchách se v těle zadržuje teplo, takže i když zažijete úlevu od všeho toho potu a horka, jakmile vystoupíte ze sprchy, všechno se vrátí do původního stavu, a co víc, ještě se to zhorší. Příliš studená voda zároveň může tělo uvést do šoku, na který zareaguje hyperventilací, ale klidně také infarktem.

Z toho vyplývá, že během horkých letních měsíců je nejlepší dopřávat si sprchu vlažnou. A nezapomeňte pod kapkami vody stát o něco déle, abyste zajistili, že se vaše tělesná teplota sníží natolik, že dojde k zastavení pocení. Všechno má svůj řád (3).

Věc, kterou byste měli udělat na závěr

Ke konci sprchování odborníci doporučují (2) mírně snížit teplotu vody a dvakrát či třikrát, asi tak v desetisekundových intervalech, podstoupit o něco studenější (rozhodně ale ne ledovou) spršku, díky které se tělo lépe aklimatizuje. Nic víc, nic méně. U koupele ve vaně platí to samé. Vyhýbejte se velkým výkyvům a jděte po zlaté střední cestě. Vlažná voda sníží vaši tělesnou teplotu bez škodlivých vedlejších účinků. Do koupele můžete přidat i některé chladivé éterické oleje. K takovým patří osvěžující máta či eukalyptus.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4852530/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4706272/, (3) názor autora






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat