Čtyřdenní pracovní týden má zdravotní i psychologické přednosti

Pracovat místo pěti jen čtyři dny v týdnu? To není špatný nápad. Prý to zlepšuje zdraví, produktivitu i spokojenost zaměstnanců. Kde se tento model běžně praktikuje? A co na něm vadí jeho odpůrcům?

Jestli lidé něco milují, pak jsou to prodloužené víkendy. Vy také? A teď si představte, že byste si volný pátek užili každý týden, aniž by to váš plat jakkoli ohrozilo. Zní to jako sen? S tímto inovativním pracovním konceptem v současné době koketuje mnoho zemí, a to včetně Austrálie, Nového Zélandu, Španělska, Skotska, Belgie a Německa. A odborníci (1) to jen chválí!

Chce to nový směr!

Je nejvyšší čas na přehodnocení zastaralých pracovních vzorců. Budoucnost vyžaduje posun, který zvýší nejen efektivitu a produktivitu, ale i spokojenost zaměstnanců. A to je slovo do pranice! Čtyřdenní pracovní týden může zcela změnit život lidí i způsob podnikání (1).

Vědecké výzkumy (2) neustále prokazují, že společnosti, které pracují ve zkrácené pracovní době, registrují nejen vyšší produktivnost a kvalitnější nábory nových uchazečů, ale i nižší nemocnost, omezení stresu a vetší spokojenost svých lidí. Nemluvě o tom, že čtyřdenní pracovní týden může snížit emise uhlíku přibližně o pětinu, což je skvělé pro životní prostředí (3). Mezi další prokazatelné výhody patří významné zlepšení zdraví zaměstnanců, stejně jako jejich stabilnější rovnováha mezi soukromou a pracovní sférou (2). To jsou samé superlativy, viďte? Ovšem tento pro mnohé snový přístup bývá i odsuzován. Proč?

Ne vždy jsou změny k užitku

Nelze popřít, že pravidelnost prodloužených víkendů může poskytnout nový pohled na výsledky. Jak nám ukázala pandemie, razantní změny v zajetém pracovním režimu si řada jedinců odnesla v podobě úzkostí a problémů s duševním zdravím (4). Každá společnost a hlavně každý pracovník by měl pečlivě zvážit, zda je čtyřdenní pracovní týden skutečně tím nejlepším.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6378473/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35365508/, (3) www.washingtonpost.com/climate-solutions/2022/08/08/4-day-workweek-environment/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7413844/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat