Ajurvédský trik pro zrychlení metabolismu

Chcete být zdravější a štíhlejší? Pak se vydejte na půdu a hledejte hliněný hrnec. Voda v něm uchovávaná má přímo magické účinky!

Pomalý metabolismus je noční můrou pro všechny, kdo chtějí zhubnout, ale moc jim to nejde. Metabolismus neboli energetickou výměnu, při níž tělo přijímá a zpracovává živiny potřebné ke svému fungování, ovlivňují některé stavy, jako je nedostatečná nebo hyperaktivní štítná žláza a cukrovka, pak taky hormonální onemocnění, stres či nedostatek spánku (1). Ajurvéda, systém tradičního indického lékařství, však nabízí lék.

Poklad z půdy

Podle odborníků (2) na ájurvédu spásu představuje obyčejný hliněný hrnec, předmět vyrobený, jak název napovídá, ze země/hlíny. Proč zrovna tohle funguje? Pitná voda v něm uchovávaná podle všeho snižuje bolestivý pocit pálení ve středu hrudníku, kvůli kterému se tak hojně kupují tabletky z lékárny. Taky ulevuje od migrény, zvracení a bolestí hlavy. A stejně tak podporuje metabolismus.

Uzemňující a uklidňující síla

V systému ájurvédy země, ze které hlína pochází, svými uklidňujícími vlastnostmi poskytuje tělu primární ochranu před faktory tepla (pitta) a pohybu (váta), protože je svou povahou těžká a studená. Proto je pitná voda uložená v hliněném hrnci to nejlepší, co organismu můžete dopřát (2).

Živá voda na počkání

Zásaditá povaha hrnce pomáhá snižovat kyselost vody tím, že vyrovnává její pH, což vede ke kontrole žaludečních a kyselých problémů. Voda zároveň neobsahuje chemikálie, na rozdíl od lahví vyrobených z jiných materiálů, jako je plast. (Keramika do pokrmů neuvolňuje žádné nebezpečné látky.) Hliněné hrnce přirozeně snižují teplotu vody o pět stupňů, což z nich dělá výborného společníka nejen pro horké letní dny. Další dobrou zprávou je, že se H2O v hliněném hrnci sama vyčistí za 4 hodiny, tudíž ji není třeba dál upravovat (2).

Jak zkvalitnit i svůj stravovací režim?

Starožitné hliněné hrnce se dají najít na půdách a v rámci pozůstalostí, ovšem i současná keramická tvorba má co nabídnout. Poohlédněte se po jarmarcích a trzích, určitě najdete nějaký svůj vysněný kus, který toho pro vaše tělo udělá víc, než se na první pohled zdá. Mimochodem, v hliněném hrnci s pokličkou pochopitelně lze i vařit. Výroba hrnců je nejstarší řemeslo v dějinách lidstva. Nejstarší hliněné figurky, které byly nalezeny, jsou staré více než 24 000 let (3). V hrncích tohoto typu je možné připravovat maso i zeleninu, vaření je velmi šetrné, přičemž živiny a chuť zůstávají naprosto beze změny.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546690/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3312355/, (3) www.cs.wikipedia.org/wiki/Keramika






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Plněné telecí plátky

(4 hlasů)

Hovězí maso s mrkví

(7 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

397 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:39
6 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:27
60 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:34

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat