Mentolové cigarety jsou návykovější

Mentol, organická sloučenina vyrobená synteticky nebo získaná z máty peprné či jiných mátových olejů, bývá oblíbenou příměsí cigaret, na což sílí celý tabákový průmysl.  Mentolové cigarety jsou totiž návykovější!

Když máte správnou vizi, můžete se doslova přes noc stát milionářem. S nápadem na mentolovou cigaretu přišel mladík Lloyd F. Hughes, který žil v americkém státě Ohio. Ten schovával cigarety před svojí matkou – do krabičky s mentolem, který inhaloval kvůli astmatu (1).

Díky tomu si všiml, že mentolová cigareta vůbec nechutná špatně, takže se pokusil vyrobit svoji vlastní. To se mu nakonec i povedlo.  29. září 1925 mu byl u amerických úřadů udělen patent, a tak se zrodila budoucí tabáková legenda se slušnou základnou fanoušků, která se ovšem od 20. května 2022 nesmí v rámci EU prodávat (2).

Mentol jako maskovací zlo

Americká Národní lékařská knihovna vysvětluje (2), že společnosti začaly přidávat mentol do cigaret ve 20. letech 20. století, ale tato přísada se začala široce používat až v 50. a 60. letech 20. století. Mentol činí kouření cigaret snesitelnějším (a pro některé jedince pravděpodobně i příjemnějším). Jak se ukázalo, organizace jako je American Thoracic Society (3), naznačují, že svěží chuť mentolu dokázala mladším a začínajícím kuřákům pomoci s překonáním drsnější chuti klasického tabáku, což byl pro EU vážný problém.

Závislost, které je těžké se zbavit

Mentol (4) vytváří brnění, chladivý pocit v ústech a krku, díky kterému je cigaretový kouř chutnější. Tento chladivý pocit také pomáhá potlačit kašlací reflex, což vdechování cigaretového kouře usnadňuje. Mentol ve skutečnosti zvyšuje návykové účinky nikotinu tím, že zesiluje nikotinem vyvolané změny systému odměňování mozku a paměťových reakcí, které přispívají k závislosti. To pomáhá vysvětlit, proč lidé, kteří kouří mentolové cigarety, mají silnější závislost na nikotinu a obtížněji se tohoto zlozvyku zbavují. Zákonodárci to vědí a od zákazu prodeje mentolových cigaret a ochucených doutníků si slibují snížení počtu kuřáků.

Jak je to s E-cigaretami?

Momentálně je nezákonné vlastnit, kupovat nebo používat mentolovou neřest v klasické podobě, nicméně mnoho „závisláků“ má dost zásob z časů, kdy prodej ještě možný byl. Sluší se také uvést, že E-cigarety jsou jedním ze zařízení, na které se zákaz prodeje mentolových příchutí nevztahuje. I z tohoto důvodu „klasičtí“ kuřáci přešli právě k E-cigaretám s přírodním tabákem a různými příchutěmi, jež se musí nahřívat (5).

Zdroje: (1) www.jstor.org/stable/26759973, (2) www.cancer.gov/news-events/cancer-currents-blog/2022/fda-proposes-rule-prohibiting-menthol-cigarettes, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6093322/, (4) www.pubchem.ncbi.nlm.nih.gov/compound/Menthol, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7186084/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat