Kopřivka jako výsledek nekonečného stresu

Vyrážky na kůži jsou běžným fyzickým příznakem stresu, který se může objevit u každého z nás. Jelikož svědí a pálí, je dobré jim předcházet. Jak a čím? A co byste měli udělat, pokud už se vyrážka rozjede?

Stres se může projevovat jakkoli. Bolestmi hlavy nebo břicha, nespavostí, nechutenstvím, únavou, závratěmi, potížemi se slinivkou, vypadáváním vlasů, ale i vyrážkou (1). Nejčastější stresovou vyrážkou je přitom kopřivka, která začíná vysetím pupínků, které jsou oteklé a vypadají jako kousance od komárů. Těmito projevy tělo reaguje na psychickou zátěž, kupříkladu strach. Pupínky svědí a pálí, postižený si je velmi často drbe, čímž si způsobuje škrábance (2).

Kdy vyhledat lékaře?

Celé to funguje tak, že emocionální stres v těle spustí řadu hormonálních a chemických změn. Tyt kromě jiného mohou vyvolat expanzi a únik krevních cév, což ve výsledku představuje červené skvrny na kůži. Dobrou zprávou je, že stresová kopřivka v některých případech sama odezní, ale není to pravidlem (2).

Obecně (3) lze stresové vyrážky považovat za akutní, pokud vymizí za méně než 6 týdnů. V případě, že trvají déle a často se opakují, jsou tedy chronické, doprovází je horečka, bolest a puchýře, zmírněte příznaky antihistaminiky a vyhledejte lékaře. Alternativně můžete pokožce ulevit koupelí v chladnější vodě (a do ní přidejte trochu soli).

Změna životního stylu je nutností

V rámci prevence se zaměřte na úpravu životního stylu. Pravidelně cvičte, jezte zdravou, vyváženou stravu a stres kroťte pomocí terapie a relaxačních technik. Vhodné jsou meditace, hluboké dýchání, jóga či tai-či (1). Po ruce mějte i éterické oleje.

Kupříkladu takový levandulový esenciální olej (4) je jedním z nejvíce prozkoumaných éterických olejů z hlediska relaxačních účinků. Skvělý je také bergamot, ylang ylang, jasmín či šalvěj. Vůně inhalujte, naředěné nosným olejem, kokosovým, olivovým či mandlovým, je nanášejte na spánky a zápěstí.  Zároveň uklidněte obavy okolí.

Je kopřivka nakažlivá?

Mnoho lidí si totiž klade otázku, zda je kopřivka přenosná z člověka na člověka. To pochopitelně není pravda, neboť její podstatou je reakce organismu na konkrétní situaci či látku.  O nakažlivosti tak nemůže být řeč (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2568977/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5885122/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8519049/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6007527/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat