Spotřebič denně škodící našemu zdraví

Lednička, vysavač nebo třeba taková mikrovlnka. Jste vděční za to, že tyto spotřebiče máte, protože vám usnadňují život? Co když ho mohou naopak ztrpčit tím, že uškodí vašemu zdraví?

Oproti našim předkům to v určitých věcech máme o něco snazší. Nebo ne? Zatímco oni si o technologiích usnadňujících vaření, úklid, praní nebo skladování potravin mohli nechat leda tak zdát, my je využíváme den co den, aniž by nám to přišlo jakkoli zázračné a nenormální. Je vlastnictví moderních spotřebičů ale vážně takové terno? To se asi také nedá tak úplně říct. Prý tím bojkotujeme zdraví! Z čeho všeho koukají údajná rizika?

Lednička jako nepřítel?

Uchováváme v ní ovoce, zeleninu, maso, uvařená jídla, pivo i víno. Co bychom si bez lednice jenom počali, že? Už jste ale slyšeli o tom, že tento spotřebič patří mezi jednoznačně nejšpinavější věci v celé domácnosti (1)? Oproti němu je vzorem čistoty i toaleta. A to vážně! Protože se dezinfekce chladničky hodně podceňuje, pobývají v ní tisíce bakterií, které kontaminují i její jedlý obsah. Nemluvě o tom, že starší modely ledniček uvolňují chlorfluoruhlíky, jejichž nadměrná expozice může podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí postihnout centrální nervový systém a způsobit tak závratě, bolesti hlavy, svalové křeče a nepravidelný srdeční rytmus (2). Co dalšího nám ubližuje?

I vysavač má temnou stránku

Pravidelně vysáváte svůj dům, protože si myslíte, že se tak snadno zbavíte prachu, nečistot i alergenů? No samozřejmě, vždyť to tak děláme všichni. Jenže je to zřejmě špatně a úplně na nic. Dle tvrzení vědců (3) vysavač prachový a alergenní nepořádek skutečně „vcucne“, nicméně ho okamžitě zase vychrlí do vzduchu, kvůli čemuž se mohou šířit nejrůznější infekce. Nadělá tedy tento pomocník více škody než užitku? Už to tak vypadá!

Nebezpečí v podobě mikrovlnky

Na pomyslném pranýři se v posledních letech ocitají i mikrovlnné trouby. Zatímco některé názory varují, že jejich používání ničí nejen ohřívané jídlo, ale i zdraví, za což může mikrovlnné záření, jiné opanují s tím, že je to naprostý nesmysl. Tak k čemu se přiklonit? Prý hodně záleží na tom, v čem se daný pokrm ohřívá. V ideálním případě by to rozhodně neměly být plastové nádoby, které vlivem vyšších teplot uvolňují škodlivé a karcinogenní chemikálie (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1316179/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21093246/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8473670/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28613917/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:53
188 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:41
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 19:52

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat