Krevní puchýře zmizí po ledovém obkladu

Krevní puchýře se nejčastěji vyskytují na rukou a nohou. Můžete je mít v blízkosti kloubů a na kostnatých partiích, jako jsou paty a bříška chodidel. Obvykle se hojí samy, ale to neznamená, že léčbě nemůžete pomoci. Jak a čím?

Puchýře (1) jsou měkké, vyvýšené léze naplněné tekutinou, které se tvoří, když oblast kůže podstupuje opakované tření nebo namáhání. V některých případech je poškození pokožky natolik závažné, že se uvnitř blistru nahromadí krev. Velký puchýř, u kterého hrozí stržení, je lepší propíchnout sterilní jehlou, důkladně vydezinfikovat a přelepit náplastí. U těch ostatních se hodí jiná domácí první pomoc (2).

Přiložte ledový obklad

Studený obklad sníží bolest a znecitliví nervy, aspoň krátkodobě. Zabalte jednu nebo dvě kostky ledu do měkkého a čistého ručníku či žínky, jemně je položte na puchýř a pár minut vyčkejte (ne déle než 10 minut). Provádějte opakovaně podle potřeby, s krátkými intervaly mezi po sobě jdoucími aplikacemi.

Použijte gel z aloe vera

Aloe vera gel je plný antioxidantů, které pomáhají snižovat zánět a tím zmírňují zarudnutí, bolest a otoky spojené s krevními puchýři. Tyto antioxidanty také opravují poškozenou pokožku a urychlují hojení puchýřů. Navíc gel z aloe vykazuje silnou antimikrobiální aktivitu, jež bojuje proti infekci. Postup je přitom jednoduchý. Rozřízněte čerstvý list aloe vera, abyste extrahovali jeho gel, a naneste na puchýř –  třikrát denně.

Uvařte zelený čaj

Zelenému čaji se připisují silné protizánětlivé vlastnosti při hojení ran, může zmírnit bolest a otoky a zároveň urychlit hojení kůže. Čaj uvařte a nechte jej vychladnout. Poté do něj namočte vatový tampon a ten přiložte na svůj puchýř. Opět provádějte opakovaně, dvakrát až třikrát za den.

Povolejte epsomskou sůl

Epsomská sůl se skládá hlavně ze síranu hořečnatého a dalších minerálů. Tato sloučenina funguje jako silný protizánětlivý prostředek, který vysuší krevní puchýř, sníží bolest a zabrání hromadění tekutin. Smíchejte jednu čajovou lžičku epsomské soli s jedním šálkem teplé vody. Dbejte na to, aby se sůl úplně rozpustila. Připravený fyziologický roztok použijte ke třem oplachům denně. Pokud epsomskou sůl nemáte, smíchejte šálek vody s jednou čajovou lžičkou jablečného octa. Hodit se vám bude i informace, že obvykle trvá asi sedm až 14 dní, než krevní puchýř ustoupí.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3778802/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459211/ - zbytek článku






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pikantní dýňová polévka

(4 hlasů)

Krůtí prsa s houbami

(9 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat