Víkend by se neměl trávit na gauči

Vědci z University od South Carolina zjistili velmi překvapivý fakt – cvičení je důležitější o víkendech než během týdne.

Jen tak se po náročném týdnu povalovat o víkendu na gauči zní lákavě a je to opravdu velké pokušení. Tím však svému tělu děláte medvědí službu. Každý, kdo stráví dva dny volna jako brambora na gauči, poškodí své tělo víc než za celý týden, který často tráví u stolu bez většího pohybu. 

Už dvacet minut dokáže něco změnit

Pro účely studie (1) vědci zkoumali 332 lidí ve věku 20 až 35 let z hlediska jejich stravovacích návyků a aktivit během týdne a o víkendu. Kromě toho byla každé tři měsíce zaznamenávána váha subjektů.

Vědci z University of South Carolina zjistili (1), že pouhých dvacet minut fyzické aktivity v sobotu a neděli je velký rozdíl. Mnozí však k tomu nedokážou sebrat motivaci. Už toto krátké období aktivity má za následek ztrátu hmotnosti o více než dvě kila a snížení tělesného tuku o 1,6 procenta za jeden rok. I když to nezní moc, je to významný rozdíl, pokud jde o zdraví srdce. 

Překvapením ovšem je, že podle studie (1) nemůžete počítat se stejným efektem u dvacetiminutových aktivit zařazených do pracovního týdne. Vědci to odůvodňují tím, že mnoho lidí během týdne jí méně nebo zdravěji. Nedostatek pohybu se tak vykompenzuje menším množstvím jídla. O víkendu si naopak mnoho lidí rádo dopřává nejen dobré jídlo, ale i více odpočinku. Pokud si k tomu přičteme i nedostatek dalšího cvičení, kila se rychle hromadí.

Nemusí to být sport

Dvacet minut je jen nepatrný zlomek víkendu, ale každý by si měl ten čas udělat kvůli svému zdraví a formě. Pokud jste opravdový gaučový povaleč, uklidníme vás tím, že těch dvacet minut pohybu může znamenat i domácí práce nebo romantické procházky (2).

Zdroj: (1) www.core.ac.uk/download/pdf/217659435.pdf, (2) názor autora






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:40
1 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat