Někteří lidé by se kávě měli vyhnout obloukem

Káva celosvětově patří k nejoblíbenějším nápojům. Ale není pro všechny! Někteří lidé by se ale jejího pití měli zdržet.

Káva je docela zdravý nápoj, pokud ji pijete s mírou – může snížit riziko některých typů rakoviny a je dobrá pro srdce. Ale pro některé lidi je i jeden šálek příliš.

Lidé s glaukomem

Každý, kdo trpí zeleným zákalem (glaukomem), by měl pro jistotu omezit konzumaci kávy. Oční tlak se u lidí s glaukomem po konzumaci kávy ještě zvyšuje, proto se doporučuje konzumaci omezit nebo se jí vyhnout (1). 

Pokud trpíte srdečními problémy

Pokud máte problémy se srdcem, měli byste se určitě poradit se svým lékařem, jaké množství kávy, nebo zda vůbec, je v pořádku. Protože kofein obsažený v kávě vede k dočasnému zvýšení krevního tlaku a srdeční frekvence (2).

Lidé, kteří mají velmi aktivní močový měchýř

Jsou lidé, kteří dokážou vypít litry kávy nebo čaje a zdá se, že močí jen jednou denně. A pak jsou lidé, kterým se na takové nápoje stačí jen dívat a sevře se jim močový měchýř. Konzumace kofeinu totiž může zvýšit nejen frekvenci močení, ale i nutkání (3).

Těhotné a kojící osoby by se měly kávě vyhýbat

Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin se ani těhotné ženy nemusí nutně obejít bez kávy. Příjem kofeinu ze všech zdrojů až do 200 mg denně rozložených na celý den je pro plod neškodný. Ovšem vždy platí, že konzumaci kofeinu by těhotná žena měla probrat s lékařem. I po těhotenství by káva měla být tabu, protože kofein má odvodňovací účinek. Pokud tedy kojíte, je lepší kávu nepít (4).

Jedinci se syndromem dráždivého tračníku

Kofein může ovlivnit pravidelnost stolice a zvýšit riziko průjmu. Vzhledem k tomu, že průjem je jedním z hlavních příznaků syndromu dráždivého tračníku, radí odborníci omezit kofeinové nápoje nebo se jim úplně vyhnout (5).

Děti do dvanácti let

Zatímco každý z nás může po kofeinu cítit zvýšenou nervozitu, u dětí i malé dávky mohou mít znatelné a ještě závažnější vedlejší účinky. Příliš mnoho kofeinu u dětí může vést ke zvýšené srdeční frekvenci, zvýšené úzkosti, potížím se soustředěním a žaludeční nevolnosti. U batolat může káva také tlumit hlad – takže pak nemusí dostat výživu, kterou potřebují k růstu. Káva také díky kyselině napadá sklovinu a zvyšuje riziko zubního kazu (6).

Lidé trpící panickými poruchami a úzkostí

Kofein stimuluje nervový systém, oběhový systém a metabolismus. To znamená, že u lidí s úzkostí se porucha může ještě zhoršit. Pokud pravidelně trpíte úzkostmi nebo dokonce záchvaty paniky, měli byste konzumaci kofeinové kávy omezit nebo se jí úplně vyhnout (7).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8154631/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29276945/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5052721/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7035149/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1378422/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7177467/, (7) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4668773/






Celkem 8 komentářů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

54 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:22
34 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:17
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:50

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat