Štěstí stisknutím tlačítka

Serotonin, známý také jako hormon štěstí, hraje důležitou roli v naší náladě. Věděli jste, že hladinu tohoto hormonu můžete sami ovlivnit?

Serotonin je hormon a zároveň neurotransmiter, který působí mezi nervovými buňkami v mozku. Protože rozsah a regulace nervových podnětů závisí na serotoninu, může nedostatečný přísun látky vést ke špatné náladě, nebo dokonce k depresivním stavům (1).

Nedostatek serotoninu

Hladinu serotoninu v krvi lze sice vyšetřit krevním testem, ale hodnoty neříkají nic o tom, kolik serotoninu skutečně do mozku přichází. Hormon štěstí se tvoří také v plicích a střevech. Testy moči také neposkytují žádné přesnější informace o hladině serotoninu. Proto byste měli dávat pozor na potenciální příznaky, které mohou naznačovat nedostatek serotoninu. Může to být stres, nervozita, deprese, strach, chutě, silná citlivost na bolest nebo potíže se spánkem (1).

Jak si zvýšit hladinu serotoninu

Vitamin D podporuje náš imunitní systém a získáváme ho vystavením slunci. Zejména v zimě mnoho lidí trpí melancholickou náladou, nebo dokonce depresemi, přičemž příčinou může bát právě nedostatek slunečních paprsků. Stejně jako vitamin D podporuje vitamin B6 přeměnu aminokyseliny tryptofan na serotonin. Je důležité přijímat vitamin B6 z potravy, protože tělo si ho samo nevyrábí v dostatečném množství. Mezi dobré potraviny patří ryby, drůbež nebo fazole a čočka (3).

Serotonin mohou tělu dodat také dobré omega-3-mastné kyseliny. Potraviny s jejich obsahem jsou především ryby (např. losos nebo makrela) a různé oleje. Tyto mastné kyseliny přebírají důležité funkce pro funkčnost našeho mozku. Studie ukázaly, že lidé s nízkou hladinou serotoninu často také konzumují nedostatečné množství omega-3 (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545168/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2077351/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25713056/ 






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat