Štítná žláza v nesnázích

Hashimotova tyreoiditida je chronický zánět štítné žlázy, který postihuje zejména ženy. Vysvětlíme, jak nemoc poznáte a jak ji léčit.

Hashimotova tyreoiditida je autoimunitní onemocnění. Štítná žláza je chronicky zanícená, protože ji napadá vlastní imunitní systém. Onemocnění vede k typickým příznakům hypotyreózy, protože štítná žláza již nemůže v důsledku onemocnění produkovat dostatek hormonů štítné žlázy. Tyto hormony se podílejí na různých funkcích v těle, jako je metabolismus a psychika. Nemoc se pozná podle určitých krevních hodnot (1).

Proč onemocní štítná žláza?

Přesné příčiny autoimunitních onemocnění jsou stále nejasné. Imunitní systém, který má bojovat s viry a bakteriemi, vytváří protilátky a pomocí nich napadá tělu vlastní tkáň – v případě hashimotovy tyreoiditidy štítnou žlázu (1). V důsledku toho orgán atrofuje a nemůže dále plnit svou funkci. Odborníci mají podezření, že infekce způsobená virem nebo bakterií může spustit autoimunitní onemocnění. Ale roli mohou hrát i následující faktory: genetická predispozice, dieta s vysokým obsahem jódu, preexistující chronické stavy, jako je addisonova choroba a diabetes (2).

Jaké jsou příznaky onemocnění?

Hashimotova choroba je zpočátku bezbolestná, ale pak může vést k nadměrné činnosti štítné žlázy, která může způsobit rychlé hubnutí, tachykardii, neklid, nadměrné pocení a třas, poruchy spánku, špatné trávení, svalová slabost a ztráta vlasů. Hyperaktivní funkce je však pouze dočasná – po určité době je produkce hormonu štítné žlázy zcela snížena a poté se objevují typické příznaky snížené činnosti štítné žlázy (3):

  1. Rychlé přibírání na váze
  2. Únava
  3. Ztráta vlasů
  4. Apatie
  5. Deprese
  6. Špatné trávení
  7. Suchá kůže
  8. Zimnice
  9. Poruchy paměti a koncentrace

Co dělat s Hashimotovou tyreoiditidou?

Pokud je diagnóza hashimoto, lékař předepíše umělou formu hormonu štítné žlázy v podobě tablet. Tu užívate každé ráno na lačný žaludek asi 30 minut před snídaní. Při optimálním nastavení by měla být hodnota tsh štítné žlázy mezi 0,5 a 1 miu/ml. U mnoha pacientů dochází k ústupu příznaků v důsledku podávání hormonů. Samotné autoimunitní onemocnění však nelze vyléčit (3).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33910355/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459262/, (3) www.wikiskripta.eu/w/Chronická_(autoimunitní)_tyreoiditida






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat