Nuda je dobrá pro zdraví mozku

Nemůžete přijít na žádný kreativní nápad a vaše produktivita naprosto stávkuje? Měli byste se chviličku nudit. Zní to sice bláznivě, ale každý moment, kdy nemáte „do čeho píchnout“, mozek neuvěřitelně vzpruží.

Z psychologického hlediska je nuda je nepříjemný přechodný duševní stav, při němž jedinec cítí pronikavý nedostatek zájmu o své obvyklé aktivity. Tedy alespoň takové vysvětlení podává internetová encyklopedie Wikipedie (1). Dočítáme se v ní i to, že nuda neznamená, že by člověk neměl co dělat, spíše se pro žádnou činnost nedokáže patřičně nadchnout. U toho bývá rozmrzelý a nespokojený, přičemž ho dohání únava, snížená pozornost i depresivní nálada. Může z tohohle vzejít něco dobrého? Kupodivu ano. Třeba mozek se nudí tuze moc rád! Ví totiž, že je to pro něj zatraceně prospěšné.

Ztracený čas? Právě naopak!

Mozek je velice oddaný orgán. Pracuje 24 hodin a 7 dní v týdnu. Nikdy si nedá pauzu, ani si nevezme dovolenou. Ostatně, jak by také mohl? To s jeho pomocí uvažujeme, koordinujeme své pohyby, dýcháme, polykáme, smějeme se, milujeme, píšeme, čteme, sníme a můžeme vykonávat všechno, co momentálně chceme či potřebujeme. Za jedinou sekundu zpracuje tak neuvěřitelné množství informací, že by se před ním zastyděl i nejvýkonnější počítač na světě. Dokonce i když spíme, mozek je stále v akci. Důkladně totiž čistí mezibuněčný odpad, čímž zlepšuje funkce buněk a neuronů (2). V kostce řečeno – má tolik práce, že když se nudíme a neděláme nic, může si alespoň maličko „oddechnout“.

Pojďme jen tak být!

Pro zdraví mozku je velice dobré se čas od času nudit. Při nečinnosti se mu zapíná výchozí síťový režim, který mu dopřeje trochu odpočinku. Po něm zpravidla následuje větší výkonnost. Nuda může ve skutečnosti podpořit kreativní nápady, zajímavé strategie i nová řešení problémů. Poskytuje mozku jakousi brzdu, kterou potřebuje k dobití, aby byl produktivnější (3). Kdy jste se naposledy nudili vy?

Zdroj: (1) www.en.wikipedia.org/wiki/Boredom, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK551718/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4217586/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat