Menstruační vyrážka pod kontrolou

Bolest, nadýmání, změny nálady a nepohodlí. Menstruace ne vždy probíhá hladce, a navíc ji může doprovázet i vyrážka, které se říká „periodická“. Co na ni platí? Kromě ledu sáhněte po kokosovém oleji!

Menstruace ovlivňuje fyzickou a emocionální pohodu. Zpravidla pouze negativně. Jak krvácení slábne, vyvstává ještě další problém: menstruační vyrážka (1)! Tu mají na svědomí hygienické vložky, jež nejsou vyrobené pouze z bavlny, jak si mnozí myslí.

Chemie všude, kam se podíváš

Ve skutečnosti bývají součástí běžných intimních potřeb syntetické nebo polosyntetické materiály, jejichž základem je celulóza. Tampony i vložky dále obsahují absorbenty pro účinnější zadržování tekutiny a obvykle jsou napuštěné vonnými látkami, na které zranitelná a citlivá pleť v rozkroku může mít alergii. Jejich používání většinou vede ke kontaktní dermatitidě, jež se projevuje v podobě zarudnutí, otoku nebo svědění kůže. Někdy je to výsledek reakce mezi vaginální krví a chemikáliemi ve vložce. Situaci pak dále komplikuje stále vlhké prostředí (2). Objevila se u vás vyrážka, se kterou si nevíte rady? Vyzkoušejte tyto domácí prostředky (1)!

Led

Led okamžitě snižuje bolest a otok. Stačí vzít pár kostek, zabalit je do čistého hadříku nebo utěrky a přiložit přímo na postižená místa. Led však nikdy nevkládejte přímo do pochvy. Cokoli mraženého se může přilepit na stěnu pochvy a způsobit poleptání!

Aloe vera

Samotná aloe vera je známá svou schopností léčit rány a záněty, které mohou zahrnovat vyrážky, mírné popáleniny a podráždění kůže. Zmíněný sukulent má protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti, navíc pleť hydratuje. Rozřízněte jeden list aloe, extrahujte jeho gel a použijte jej jako krém. Opakujte podle potřeby.

Kokosový olej

Starý dobrý kokosový olej vyniká antibakteriálními vlastnostmi, které mohou při léčbě vyrážky v rozkroku mimořádně zafungovat. Po večerní sprše aplikujte „kokosák“ přímo na vyrážku a běžte spát. Následující ráno udělejte to samé.

Co dalšího můžete udělat?

Pokud vám nevyhovuje určitý typ hygienických vložek, přejděte na jinou značku, popřípadě pouvažujte nad náhradním řešením. Kromě hygienických vložek sáhněte po menstruačních kalíšcích nebo kalhotkách. Vyhněte se nošení syntetického a velmi přiléhavého oblečení, které zvyšuje produkci potu a pokožce nedává žádný prostor k dýchání. Samotnou vložku měňte každé dvě až tři hodiny, a to i když není zcela namočená. To může snížit riziko kožní infekce.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC509283/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8462722/






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat