Zdraví podle barvy jazyka

Jste pyšní na své skálopevné zdraví, které je podle vás natolik silné, že vám ostatní mohou závidět? Ne tak rychle. Vyplázněte na sebe jazyk a všimněte si jeho barvy. Právě ona totiž prozrazuje, co se ve vašem těle doopravdy děje!

Máte ve zvyku kontrolovat aktuální stav svého jazyka? Pokud ne, možná je načase s tím začít. Když trpíte nějakým zdravotním problémem, na nestandardní barvě tohoto svalového orgánu, která přetrvává déle než pár dní, se to odrazí (1).

Žlutá

Růžová s jemným bílým povlakem je přirozenou barvou jazyka. Znamená to, že jste v pořádku a tělo funguje normálně. Světle růžová se ovšem objevuje při nedostatku vitaminů, slabém imunitním systému nebo nedostatku energie. Jakmile se setkáte se žloutnutím, jsou ve hře pravděpodobně trávicí nebo žaludeční problémy. Žlutý jazyk také může být známkou diabetu 2. typu, vedlejšího účinku žloutenky a špatné ústní hygieny, jež vedla k nahromadění bakterií.

Bílá nebo šedá

Lidské jazyky obvykle mají bílý povlak, ale pokud se zdají být bělejší než obvykle, navíc jsou v některých oblastech našedlé, je nejpravděpodobnější diagnózou kvasinková infekce. Bílé skvrny na jazyku a sliznici dutiny ústní, které nejdou setřít, a není zřejmá jejich spojitost s žádným onemocněním, poukazují na leukoplakii. (Leukoplakie je onemocnění patřící mezi metaplazie. Ty jsou charakteristické přeměnou patologicky změněných tkání zpět na tkáně fyziologického stavu.) Leukoplakie je často důsledkem kouření nebo konzumace jiných tabákových výrobků.

Fialová

Příroda ví, co dělá. Jazyk se zbarví do fialova, když je v těle špatný oběh krve. Nesprávný krevní oběh může být způsoben různými plicními nebo srdečními problémy. Pokud trpíte onemocněním srdce, fialový jazyk je doprovodným procesem. Červenofialový jazyk bývá známkou zánětu nebo infekce.

Červená

Jasně červený jazyk je obvykle oteklý a hrbolatý a lékaři ho nazývají „jazykem jahodovým“. Často ukazuje na poruchy krve, srdeční problémy či nedostatek vitaminu B. Rudá obecně představuje teplo v těle, tudíž zároveň odráží horečku a hormonální nerovnováhu. Tak jak jste na tom?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3659485/ - celý článek






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Velké jablkové palačinky

(19 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

33 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat