Projevy těla při nemoci štítné žlázy

Při snížené činnosti štítné žlázy se zpomalují téměř všechny metabolické procesy v těle. Co to znamená a jak se nemoc léčí?

Při snížené činnosti štítné žlázy produkuje štítná žláza méně hormonů, než tělo potřebuje. V případě zvýšené činnosti štítné žlázy je tomu ale přesně naopak. Tyroxin a trijodtyronin ovlivňují téměř všechny metabolické procesy. Pokud však tyto hormony tělo téměř nemá, celá metabolická aktivita se omezí. Kromě toho hormony štítné žlázy ovlivňují oběhový systém a mysl. Hypotyreóza, jak je tato nemoc z odborného hlediska známá, může mít vážné následky, zejména u dětí. Hormon štítné žlázy je totiž také zodpovědný za fyzický růst a vývoj mozku (1).

Jaké jsou příznaky hypotyreózy

Metabolické onemocnění se ohlásí zákeřně – a na začátku se málokdy pozná. Nízká (nebo žádná) produkce hormonů ovlivňuje různé tělesné orgány, nervový systém a vaši psychiku. K příznakům, které naznačují nedostatečnou činnost štítné žlázy patří špatný výkon a koncentrace, únava, apatie, netečnost a zvýšená potřeba spánku, citlivost na chlad, zpomalené reflexy a svalové křeče, přibírání na váze a vysoká hladina tuků (zejména cholesterolu) v krvi bez změny stravovacích návyků, chladnou, bledou a suchou pokožku, lámavé a vypadávající vlasy, chraplavý, hluboký hlas a pomalá řeč, poruchy v menstruačním cyklu, pokles libida a potence u mužů, chronická zácpa, zpomalený tep, zvětšení srdce, nízký krevní tlak (2).

Co dělat s nedostatečnou funkcí štítné žlázy

Až na výjimky se hypotyreóza nedá vyléčit, a proto je nutné dlouhodobě užívat léky. Pokud jsou léky správně dávkované, je pro nemocné možný normální život. Cílem léčby hypotyreózy musí být samozřejmě kompenzace vzniklého hormonálního deficitu, proto se tělu dodává i synteticky vyrobený tyroxin, který zároveň stimuluje tvorbu druhého hormonu štítné žlázy. Obvykle se předepisuje také jód, protože hypofunkce je často spojena s nedostatkem jódu (3).

Pacientům lékař zpravidla předepisuje nižší dávku, protože příliš vysoká dávka přípravků může vést k vedlejším účinkům, jako je srdeční arytmie. Konečná dávka však závisí na bazální hodnotě TSH a subjektivní pohodě pacienta. Při hypofunkci časem následují každoroční kontroly a krevní testy (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK519536/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6619426/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4267409/






Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat