Vedlejší účinky antibiotik tělo zaskočí

Není pochyb o tom, že antibiotika zachraňují životy dnes a denně. Znamená to ale, že nemohou nijak uškodit? Bohužel ne. Co když s každou tabletkou riskujete srdeční komplikace, oslabenou imunitu a trávicí potíže? Není to vůbec tak nepravděpodobné, jak si asi myslíte.

Předepisování antibiotik je dnes běžnou praxí. Dokonce tak běžnou a častou, že se mezi odborníky hovoří o jejich zneužívání a někdy i nadbytečné konzumaci, která při určitých stavech ani není nutná (1). Jakými způsoby tyto medikamenty škodí? Z jejich vedlejších účinků možná budete v šoku!

Rozhozená střeva jako pouhý začátek

Antibiotika fungují velmi jednoduchým způsobem – jsou předurčena k zabíjení bakterií. Problém je ale ten, že nevidí rozdíl mezi těmi dobrými a špatnými, proto ve velkém likvidují i prospěšné bakteriální kmeny. Tím narušují rovnováhu ve střevním mikrobiomu, což podstatně zvyšuje riziko trávicích obtíží, a to včetně nevolnosti, zvracení, průjmu a nadýmání. Aby toho náhodou nebylo málo, jejich zásah do střevního prostředí negativně ovlivňuje také imunitu (2). Čím více a častěji tedy člověk užívá antibiotika, tím slabší jeho obranyschopnost může být. A to z dlouhodobého hlediska samozřejmě představuje další komplikace.

Horečka není neobvyklá

Proč vlastně polykáme prášky, a to jakékoli? To je jednoduché – aby nám bylo lépe. Právě proto vás možná překvapí, že normálním vedlejším účinkem uvedených léčiv bývá i horečka. Dle názoru lékařů se tělesná teplota zvyšuje v důsledku alergické reakce, která postihuje zhruba každého patnáctého jedince (3). Ani další informace na klidu asi nepřidá.

Pozor, srdce v ohrožení

Ve vzácných případech mohou některá antibiotika způsobit i kardiovaskulární problémy, jež nastávají kvůli nepravidelnému srdečnímu tepu a nízkému krevnímu tlaku, varují odborníci (4). Oni by obecně kardiaci měli být s těmito prostředky opatrní a o svém zdravotním stavu vždy informovat lékaře, který antibiotika předepisuje. Ještě pořád jste přesvědčení o tom, že tyto prášky mají jenom pozitiva?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK361005/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6511407/?utm_medium=wo&utm_source=link&utm_campaign=medicine/antibiotics-side-effects-how-to-avoid-them/&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6563335/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6911167/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude obzvláště intenzivní. Řada planet, včetně vašeho vládce Marta, bude fungovat jako katalyzátor pro změny a přináší s sebou jak napětí tak odměny.V oblasti kariéry budou dveře otevřené široko. Nic neskončí přesně tak, jak jste ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:33
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat