Užívání multivitaminů předchází kognitivním úpadkům

Považujete multivitaminy za zbytečnou ztrátu peněz? Možná se na ně díváte pod špatným úhlem. Tyto tabletky s důležitými živinami zlepšují myšlení a zabraňují mentálnímu poklesu. Má to nějaké ALE? Prý ne, jedinou podmínkou je pravidelné užívání!

Lidé se snaží chránit mozek před kognitivním úpadkem mnoha způsoby. Někteří luští křížovky a sudoky, jiní zase pravidelně cvičí, věnují se četbě, hrají šachy nebo konzumují bylinné extrakty. Přece kdo by nechtěl mít bystrou mysl, a to i v důchodovém věku? Vypadá to, že to lze zařídit i daleko jednodušším způsobem. Stačí k tomu jedna tabletka multivitaminu!

Doplněk stravy s kouzelnými schopnostmi?

Béčko, céčko, déčko, áčko, zinek, vápník, hořčík, draslík, jód, koenzym Q10 nebo třeba kyselina listová. To jsou látky, které se v jediném multivitaminovém prášku nacházejí běžně. A o to tady běží! Stačí denně slupnout tobolku či dvě a hrozba nutričních nedostatků je zažehnaná (1). Vlastně, nejen ona. Našel se totiž i jiný zajímavý účinek těchto preparátů, který je staví do zcela nového a ještě zářivějšího světla.

Kdo si dá pilulku, tomu to myslí!

Podle nedávného výzkumu (2) publikovaného v magazínu Journal of Alzheimer's Disease multivitaminy podstatně zlepšují myšlení a zabraňují poklesu kognitivních funkcí, což je přínosná informace nejen pro starší jedince. Do této studie bylo zahrnuto 2200 respondentů, z nichž první polovina užívala tyto medikamenty a druhá kakaový extrakt. Proč právě ten? Jakožto zdroj antioxidantů je celá léta považován za fantastickou mozkovou výživu. Ovšem ejhle, při porovnání výsledků se ukázalo, že ani vychvalovaný kakaový extrakt nepodporuje kognitivní funkce tolik jako multivitaminy. Ty dle finálních poznatků zpomalují mentální pokles až o 60 procent! Jak je to možné? To je velká záhada. Autoři tohoto průzkumu připouští, že aby tomu přišli na kloub, musejí provést další odborná šetření, protože jim samotným to není úplně jasné. Jediné, co bezpečně vědí, je to, že se multivitaminy mají užívat každý den, a to alespoň tři roky.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8057174/, (2) www.alz-journals.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/alz.12767






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

24 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat