Zmírnit příznaky alergie lze pomocí nenáročných změn

Trpíte alergií? Vítejte v klubu, který se v počtu členů neustále rozrůstá. Úlevu však máte ve svých rukou! Chce to navýšit spotřebu protizánětlivých potravin a naopak omezit alkohol. A proč si pořídit citronový esenciální olej?

Kdo není alergický na trávy a pyly, ten špatně snáší prach, plíseň, roztoče nebo srst domácích mazlíčků. To si jeden vážně nevybere! Bez ohledu na roční období tedy neustále smrkáme, kašleme, kýcháme a bojujeme s otoky, přičemž si nestačíme otírat uslzené oči. Tak samozřejmě, můžeme vzít za vděk léky, které symptomy alergií zmírňují, ovšem nelíbí se nám jejich možný utlumující účinek a mnohdy ani vyšší cena. Tak co nám zbývá? Neházejme flintu do žita, přátelé! Pomoci by totiž mohly tyto jednoduché změny. Se kterou začnete?

Když jídlo, tak protizánětlivé!

Potraviny s protizánětlivým působením, které navíc poskytují imunitě zdravou podporu, dokáží od alergií ve značné míře ulevit. Jejich seznam je naštěstí natolik dlouhý, že si své léčivé chuťovky vybere opravdu každý (1). K dispozici jsou grapefruity, borůvky, rajčata, zázvor a mrkve. Krok správným směrem je i pravidelnější konzumace listové zeleniny, paprik, sladkých brambor neboli batátů, ananasu, avokáda a tučných ryb. Nevyhýbejte se ani koření, zejména pak skořici, chilli, kurkumě a kari. Čím tohle zapít? Přímo se nabízí kvalitní zelený čaj, stejně jako ten mátový, meduňkový, lékořicový a kopřivový. Všechny tyto nápoje pročišťují organismus a tlumí alergické projevy, zkuste tedy dát šanci právě jim. Naopak se trochu kroťte s vínem a pivem (1).

Sklenku? Ne, díky

Alergikům se obecně doporučuje (2), aby omezili příjem alkoholu. Jeho působnost se často přirovnává k pylu, protože prý stejně jako on stimuluje histaminy, tedy látky podporující alergické reakce. Mimochodem, v tomto směru hodně škodí (3) i cigarety, takže je možná načase tento zlozvyk konečně pověsit na hřebík. Nebo chcete počkat až na novoroční předsevzetí? Je to na vás, ale s dalším spojencem zbytečně neotálejte.

Ovoňte si domov citronem

Nic proti těm krásným vonným svíčkám, které svým příjemným tlumeným světlem navodí útulnou atmosféru. Pokud však toužíte po ještě užitečnější dekoraci s léčivým účinkem, pořiďte si aroma difuzér. A k němu i citronový esenciální olej! Jeho inhalace působí proti zánětům, zprůchodňuje ucpané dýchací cesty a ulevuje nejen při alergii, ale i astmatu. Alternativně si pár kapek tohoto kouzelného olejíčku můžete přidat i do koupele (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8389628/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15511713/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4501790/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5543433/






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude charakterizovat energie a optimismus. Mars, vaše vládnoucí planeta, je ve vašem znamení a dává vám silnou touhu projevit své názory a ambice. Místo, abyste se snažili ovládat okolnosti, jste natolik otevřeni a přizpůsobiví, že se ok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:49
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:57
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:25

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat