Menstruace ve spojitosti s detoxikací těla

Myšlenka, že menstruační krev čistí nebo detoxikuje tělo, je zakořeněna v přesvědčení mnoha kultur. Co je na tom pravdy?

Když se řekne menstruace, moderní svět si ji automaticky spojí s nevolnostmi, nadýmáním, křečemi, citlivými ňadry, otoky i zvětšenými uzlinami. Měsíční cyklus je choulostivým tématem, ale jako každý jiný biologický proces slouží svému účelu. Menstruace zbavuje tělo případných neoplodněných vajíček, která se uvolnila během ovulace (1). Existují i další zdravotní přínosy pravidelného krvácení?

Složení menstruační krve

Menstruační krev jako taková se skládá ze tří různých tělesných tekutin: krve, vaginálních tekutin a buněk a tekutin pozdní sekreční fáze děložní endometriální výstelky. Menstruační krev je v podstatě směsí hlenové výstelky, krve, děložní tkáně a bakterií. (Mikroby, které tvoří vaginální flóru, jsou z velké části neškodné a patří k přirozené součásti lidské biologie.) Hladiny pH vaginy jsou přirozeně vyvážené díky jejím přirozeným antibakteriálním vlastnostem (2). Mnoho starých indiánských kmenů věří, že menstruace dává ženám příležitost očistit svá fyzická těla. A částečně mají pravdu.

Mýtus o očistných účincích

Při zkoumání hemoglobinu a bílkovin v červených krvinkách, přítomných v menstruační krvi, vědci zjistili, že je ona „ženská krev“ má antibakteriální schopnosti. To znamená, že proces menstruace by mohl pomoci očistit tělo od škodlivých bakterií, jako jsou ty, které se do pochvy snadno zavlečou ze sexuálních hraček, penisů a prstů (3). Nelze ovšem tvrdit, že menstruace jako taková působí jako detox. To je příliš smělé, optimistické a mylné tvrzení!

Někteří gynekologové dokonce hlásají, že pravidelné krvácení není pro dnešní ženy výhodou, spíš naopak komplikací, a to nejen v podobě několika dní nepohodlí. Podle lékařských průkopníků menstruace v podobě, v jaké ji známe dnes, je do značné míry nežádoucí novinkou v evoluci lidstva, bez níž se dámy obejdou (4).

Barva krve prozrazuje mnohé

Platí ovšem, že i když vás menstruace nutně „nevyčistí“, může vám poskytnout vodítko k vašemu celkovému zdraví. Barva a konzistence menstruační krve poukazuje na nějaké základní zdravotní problémy. Kupříkladu našedlá menstruační krev obvykle signalizuje bakteriální vaginózu, což je stav, ke kterému dochází v důsledku nerovnováhy mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi ve vagině (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK500020/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3494145/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6815681/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1865401/ 






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:04
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:37
189 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:36

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat